18.9 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.

Индия посрещна с възторг лунното кацане на „Чандраян 3“

Историческият момент, в който спускаемият апарат от мисията „Чандраян 3“ се приземи успешно на Южния полюс на Луната, бе посрещнат с овации в контролния център на Индийската космическа агенция „Исро“.

„Незабравим момент. Това е феноменално. Това е вик на победа за нова Индия“, заяви в привествено слово премиерът на страната Нарендра Моди.

Близо 7 милиона души наблюдаваха на живо в YouTube кацането на апарата.

Това беше вторият опит на Индия да приземи невредим космически кораб на Луната и идва по-малко от седмица след провала на мисията на Русия Луна-25. Хората в цялата страна бяха залепени пред телевизионните екрани и казаха молитви, докато космическият кораб се приближаваше към повърхността.

Защо е важно и историческо постижението на Индия? Неравният терен на Южния полюс на Луната прави кацането там изключително трудно.

Досега нито един апарат не е кацал в полярните райони на Луната. Южният лунен полюс е цел, тъй като на полюсите слънцето грее ниско – винаги се намира под или малко над хоризонта. Температурате в кратерите там достигат до минус 200 градуса и се смята, че вероятно в тях има залежи на лед.

Именно този лед може да достави гориво, кислород и питейна вода за бъдещи мисии, а един ден и да бъде извор на живот за нови заселници на Луната.

Очаква се апаратът „Чандраян-3“ и неговият роувър-луноход да останат две седмици на Луната, където ще прави серия от експерименти и спектометрични анализи на минералния състав на лунната повърхонст.

Мисията “Чандраян-3” струва 6,1 млрд. рупии или 75 млн. долара – по-малко от разходите за холивудския космически трилър от 2013 г. „Гравитация“ от 2013 г.

Очаква се Индия да стартира нова космическа мисия през септември за изследване на Слънцето. Азиатската страна е планирала и изпращане на човек в космоса, като подготовката за това ще бъде готова до 2024 г. За момента обаче не е обявена официална дата за това.

„Чандраян 3“ и неговият луноход ще останат две седмици на естествения спътник на Земята за серия от експерименти и анализи на минералния състав на повърхоността.

Така Индия вече е четвъртата страна с успешна лунна мисия след САЩ, Съветския съюз и Китай. Миналата седмицата първата руска лунна мисия от близо половин век насам завърши с провал  след като станцията „Луна 25“ падна и се разби на лунната подвърхност.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини