- Реклама -

- Реклама -

вторник, 21 март 2023 г.
16.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Иновативна технология обедини три министерства

Три министерства-на транспорта, на отбраната и МВР, ще обменят данни в мрежа за квантови комуникации. Това стана възможно след представянето на Националния план за изграждане на квантово-комуникационна инфраструктура от Центъра за компетентност КВАЗАР.

Двете кутии, условно наречени Боб и Алис, ще бъдат в основата на пръстена за сигурна комуникация, който на първо време ще бъде за района на София. Разположени в мрежата на един от телекомите, който институциите използват, те ще осигуряват криптирана връзка от ново поколение. Интересът е толкова голям, че дори и военните ще използват Боб и Алис за секретната си комуникация, както обясни бригаден генерал Васил Събински, директор на дирекция „Комуникационни и информационни системи“ в МО. Но за по- граждански цели Столичната община също ползва квантовата комуникация.

„Една система за електронна идентификация. В нея ще тече целият поток от лични данни на всички европейски граждани. Към момента България има един доставчик на електронно-удостоверителни услуги, който покрива изискванията. Столична община работи с него. През тази година ние ще имаме в телефоните си електронна идентификация, която лежи върху валидирана от Европа технология. Тя ще може да бъде закачена към паневропейската мрежа. Това обаче крие и рискове за злонамерени действия. Резултатите от квантовата криптография ще дадат спокойствие на гражданите, че техните данни са защитени“, обясни  зам.-кметът Генчо Керезов.

Звучи футуристично, но е реалност, казва докторантът Антон Младенов. Той, заедно със Светослав Христов, е сред първите хора, които се докосват до устройствата, осъществяващи тази квантова комуникация. Понеже най-простото обяснение на процеса звучи сложно, учените позволяват да обясним просто нещата. Дори и с риск да не сме много точни.

При квантовата комуникация се използват свойствата на фотоните, които предава данните на разстояние. Понеже едно от свойствата им е да се променят и при най-малката намеса (разбирайте подслушване), за изпращача и приемащия веднага става ясно, че има проблем. Друго от свойствата им полволява изпращачът и само получателят да имат възможност да си комуникират. Защото са единствените, които са „наясно какво правят“ .

Като цяло този тип комуникация става важен, заради развитието на квантовите компютри, които с лекота биха разбили и най-модерните методи за криптиране на данни. Но Антон Младенов и Светослав Христов от центъра КВАЗАР казват, че приложенията на технологията са на практика безкрайни.

Източник и снимка: БНР

- Реклама -

Последни новини