- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 4 декември 2022 г.
6.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Иран въведе санкции срещу ЦРУ

Избрано

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей

Иран въведе санкции срещу Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и високопоставени представители на въоръжените сили на САЩ, предаде ДПА. Списъкът, публикуван вчера от иранското министерство на външните работи, включва десет физически лица и четири организации.

В списъка фигурира и командващият американските въоръжени сили в Близкия изток генерал Майкъл Курила. Според Техеран санкционираните американци „насърчават насилието, а също така и терористичните прояви“. Наказателните мерки са наложени във връзка с антиправителствените протести в Иран в последно време.

Дали санкциите ще имат някакво реално въздействие върху хората и организациите, на които са наложени, все още не е ясно, отбелязва ДПА. Според наблюдатели това по-скоро е символичен ход от страна на иранските власти.

От няколко седмици десетки хиляди хора протестират в Иран срещу авторитарния режим и Ислямската република, посочва ДПА.

След като силите за сигурност предприеха насилствени действия срещу демонстрантите, Съединените щати и Европейският съюз въведоха допълнителни санкции срещу Иран. Ислямската република реагира и забрани на някои западни политици да стъпват на нейна територия.

Ролята на повод за начало на демонстрациите изигра смъртта на 22-годишната Махса Амини, която почина в средата на септември, след като бе арестувана за това, че не се е облякла в съответствие с ислямските норми. Неизяснените обстоятелства около смъртта на младата жена от кюрдски произход събудиха подозрения, че тя е станала жертва на полицейско насилие.

 

Снимка: Асошиейтед прес

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини