- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 4 декември 2022 г.
6.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Иран се готви да екзекутира 14 000 противници на режима

Избрано

Графит на Махса в Австралия. След убийството й в целия свят има гневни демонстрации срещу жестокостта на режима в Иран  Снимка: undefined

Иран се готви за масови екзекуции на противници на режима на аятоласите. 227 от общо 290 депутати призоваха за екзекуции на арестуваните протестиращи. За месец, откакто траят протестите в Иран, са задържани 14-15 000 души, съобщи www. iranintl.com.

В декларацията на радикалните депутати, прочетена в неделя в парламента, протестиращите са наречени „мохареб“, което буквално означава войн на арабски, но в шериата това означава „враг на Бога“ и заслужава  смъртно наказание. Те сравниха протестиращите с ИДИЛ, чиито членове „атакуват живота и имуществото на хората…“

Иранският режим досега е повдигнал официални обвинения на над 1000 души в „мохареб“, „корупция“, „незаконни събирания срещу националната сигурност“ и „конфронтация с Ислямската република“. Описвайки настоящата вълна от народни протести като „бунтове“, депутатите твърдят, че „САЩ и други врагове“ подстрекават към насилие, организират митинги и предоставят финансова подкрепа и оръжия, за да контролират протестите. Те също така твърдят, че протестиращите са убили десетки души и са заплашили сигурността на страната. Иран подготвя публични съдебни процеси срещу първите официално обвинени.

По-рано на сесията на парламента председателят му Мохамад Багер Калибаф каза, че Мосад, ЦРУ и техните съюзнически разузнавания стоят зад безредиците в страната.
Обвинението, че протестите са подстрекавани от външни врагове, беше направено за първи път от върховния лидер Али Хаменей и служителите му сега повтарят неговата теория на конспирацият, отбелязва сайтът „Иран интернешънъл“.

Президентът Ибрахим Раиси на 25 октомври обвини „враговете на Ислямската република“ в подклаждането на протестите, повтаряйки казаното от Хаменей ден по-рано. Председателят на парламента Мохамад-Багер Калибаф на свой ред обеща, че парламентът ще предприеме действия за промяна на поведението на нравствената полиция в опит да успокои протестиращите.

„Смъртните присъди срещу хора заради правото им на свобода на изразяване, след убийствата на мирни протестиращи, отвличания и други зверства, показват, че правителството е извън контрол и желае да потуши протестите на всяка цена“, се казва в изявление на Центъра за човешки права в Иран.
По-рано през ноември 40 ирански адвокати излязоха с изявление, че мнозина вече не искат Ислямската република и призоваха своите колеги да защитят хората.

Иран е обхванат от протести след смъртта в ареста на Махса Амини, 22-годишна иранка от кюрдски произход, която беше арестувана на 13 септември по обвинение, че не си е покрила главата с хиджаб. Махса почина три дни по-късно от тежка травма на главата. Протестите се разпространиха, подхранвани от общественото възмущение срещу репресиите, довели до смъртта на много млади мъже, жени и деца. Вече седма седмица протестите не стихват.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини