spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 2 октомври 2022 г.
18.6 C
София
Категории:

Испания одобри закон за правата на жените

Избрано

Испанският парламент одобри важен закон за защита правата на жените след години феминистка борба.

Испанският парламент одобри с 205 гласа „за“, 141 против и 3 въздържали се закон за сексуалната свобода. Той е известен като закон „Само „да“ е „да““ и се счита за голяма победа на жертвите на сексуално насилие и на феминисткото движение, които от години се борят да бъде прокаран.

С приемането на закона, за който жените се бориха в продължение на години, Испания се нарежда на едно от първите места в Европа по спазване на правата на жените и защита на жертвите на сексуални престъпления. Той премахва разграничението между злоупотреба и агресия, урежда необходимостта от изрично съгласие при сексуален акт и обяснява що е то уличния тормоз.

Според министъра на равенството Ирен Монтеро законът е „важна победа на феминисткото движение в страната“, защото от тук нататък „на нито жена няма да й се налага да доказва, че към нея е проявена агресия, за да бъде призната за такава“. Липсата на съгласие от страна на жените ще се признава за нападение, а сексуалното насилие ще бъде премахнато от Наказателния кодекс.

Рекламата, която подтиква към проституция ще се счита за незаконна, а препращането на изображения на трети лица, които са били записани без тяхното изрично съгласие е квалифицирано като „сериозно накърняване на неприкосновеността на личния живот“ и ще се наказва със затвор от един до три месеца.

Освен това държавата ще оказва помощ на непълнолетни деца, чийто майки са убити от партньорите им. Законът бе подкрепен от всички депутатите с изключение на тези от Народната партия и Вокс, според които „целта му не е да защити жените, а да напада мъжете“.

Последни новини