9.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Историята на нито един супергерой не е по-епична от човешката

Намерен в Етиопия, този около 195 000-годишен череп на жена, известен като Омо I, е най-старият известен фосил на Homo sapiens

Историята на нито един супергерой не е по-епична от нашата собствена: преди около 200 000 години първите съвременни хора се появяват в Африка и продължават да превземат света.

Но как Homo sapiens се появява в Африка и след това се разпространява в Азия, Австралия, Европа и Америка. Интересното е, че всяко ново откритие обикновено не надгражда, а методично разгражда остарелите представи за нашия произход.

Много големи въпроси все още нямат отговори, включително кои са били първите американци, защо неандерталците са изчезнали и как са влезли нашите предци и са се разпръснали из Азия. Едно нещо бързо става ясно: ранната човешка история не е толкова проста, колкото се смяташе някога.

Появата на хората например не може да бъде проследена до едно родно място. Вместо това многобройни популации в цяла Африка, свързани чрез социални и търговски мрежи, допринасят за съвременния човешки генофонд; различни физически характеристики вероятно произхождат от различни части на Африка. И дори след като H. sapiens се утвърждава, ранните хора се кръстосват с архаични хоминиди в Африка, Азия и Европа. Дълго след като тези видове са изчезнали, части от тяхната ДНК живее в съвременните хора.

Възходът на генетиката е мощен инструмент в изучаването на човешката еволюция. Понякога акцентът върху ДНК засенчва продължаващото значение на вкаменелостите и каменните артефакти в изучаването на древните хора. Има много опити да се обедини познанието за първите хора с метода на интердисциплинарни доказателства.

Нашите предци не са били непременно по-интелигентни от съседните хоминиди, просто са били по-социални. Поддържайки социалните връзки между групите чрез символична култура, съвременните хора са могли да се преместват в нова среда и да нарастват, като в крайна сметка завладяват по-разпръснати, изолирани популации от хоминиди.

 

Снимките: Показаните вкаменелости са открити в пещера в Лаос и са сред най-старите съвременни човешки останки, намирани някога в Азия. Фрагментите от черепа принадлежат на жена, живяла преди около 63 000 години.

Източник: Wall to Wall Media/ScienceNews

 

Последни новини

- Реклама -