- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 4 декември 2022 г.
6.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Италия започна да спира кораби с мигранти на неправителствени организации

Избрано

Вътрешният министър Матео Пиантедози каза в петък, че „Хюманити 1“ ще бъде допусната в италиански води, само колкото да могат да слязат на брега непълнолетните и хора, нуждаещи се от спешна медицинска помощ.

Италия позволи на спасителния кораб със 179 мигранти на борда да влезе в сицилианско пристанище, а на брега рано тази сутрин да започнаха да слизат непълнолетни, но отказа да допусне три кораба с 900 мигранти, предаде Асошиейтед прес.

Новото дясно италианско правителство затвори пристанищата за спасителни кораб на неправителствени организации и настоява, че държавите, под чийто флаг плават тези съдове, трябва да приемат мигрантите.

Италия позволи достъп само на един кораб – „Хюманити 1“ със 179 мигранти, за да могат на брега да слязат непълнолетни и лица, нуждаещи се от медицинска помощ. Представители на германската благотворителна организация, чийто кораб е „Хюманити 1“, оспориха решението на Италия да отдели „уязвимите“ мигранти и посочиха, че те всички са били спасени в морето и това им дава право на достъп до безопасно пристанище, съгласно международното право.

Единственият чернокож депутат в Италия Абурбакар Сумахоро посрещна „Хюманити 1“ в пристанището на Катания и осъди като „срамно“ решението на правителството да затвори пристанищата за кораби на НПО.

Вътрешният министър Матео Пиантедози каза в петък, че „Хюманити 1“ ще бъде допусната в италиански води, само колкото да могат да слязат на брега непълнолетните и хора, нуждаещи се от спешна медицинска помощ. Тази мярка беше одобрена, след като Германия и Франция призоваха поотделно Италия да разреши на мигрантите да влязат в нейно пристанище и посочиха, че ще приемат някои от тях, така че Италия няма да се наложи да поеме бремето сама.

Снимка: BGNES/EPA

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини