- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
сряда, 30 ноември 2022 г.
3.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Бойко Борисов: Подкрепяме френското предложение, даваме зелена светлина за Македония

Избрано

ГЕРБ ще подкрепи френското предложение за Северна Македония, каза лидерът на партията. Бойко Борисов призова правителството на Кирил Петков да внесе решението в парламента, където според него то ще бъде подкрепено от мнозинството депутати.

„Текстът действително е много добър. В него са включени всички опасения и страхове, и това, което касае България“, каза Борисов на брифинг в сряда. „Какво предателство има в това да накараш двата народа да са в една общност? Младите поколения вместо да се бият в социалните мрежи, да се прегръщат?“

Европейското предложение предвижда българските условия пред Скопие да се превърнат в част от ангажиментите на Северна Македония пред ЕС. Този вариант стана известен като „френско предложение“, защото идва по време на френското председателство на Съвета на ЕС.

Миналата седмица правителството на Кирил Петков прие решение, което предвижда всяко предложение на Европейския съюз по темата да се изпраща незабавно в парламента, който да взима решенията. Във вторник на среща на външните министри на държавите от ЕС българският представител потвърди, че България няма да се произнесе по предложението, без да има решение на парламента.

Това се случи, след като „Има такъв народ“ напусна управляващата коалиция с мотива, че Петков води „двойствена политика“ към Северна Македония и така извършва „национално предателство“. Тези твърдения бяха опровергани.

„Да си свика веднага МС, да даде предложение, да дойде в парламента. Като знам, че ДПС техен [евродепутат Илхан] Кючук е докладчик по темата Северна Македония и те в това отношение нямат мърдане от евроатлантизма, има огромно болшинство, заедно с „Да, България“. Не се страхувай, колега!“, обърна се Борисов към Кирил Петков.

„Продължаваме промяната“ досега не са съобщили дали ще подкрепят т.нар. френско предложение, но приоритет на Кирил Петков от началото на мандата му е подобряване на отношенията със Северна Македония. „Демократична България“ изрази положително отношение към предложението първа от всички партии в Народното събрание. ДПС беше единствената партия, която критикува ветото, което България наложи върху началото на преговорите със Северна Македония за членство в ЕС през 2020 г. Ветото беше наложено от правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

ИТН и „Възраждане“ са против предложението на Брюксел за решаване на спора. БСП не са съобщили как ще гласуват.

Президентът Румен Радев нарече предложенията на Френското председателство „най-добрите до момента“.

Междувременно Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи благодари в Тиутър на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че подкрепил френското предложение за решаване на спора между България и Северна Македония.  Вархеи определя решението като историческо за Европа и Скопие. „Очакваме днес правителството да направи необходимите предложения към парламента, за да може Европа да продължи напред“, написа еврокомисарят в Туитър.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини