35.8 C
София
сряда, 17 юли 2024 г.

И Гешев отново се появи

Автор: Явор ДАЧКОВ

През лятото на 2020 г. всичко изглеждаше спокойно и безоблачно в българската политика. Пред Бойко Борисов се очертаваше четвърти мандат след предстоящите избори през април 2021 г., а кандидатите за коалиция с него се редяха на опашка пред кабинета му. На 9 юли, ни в клин, ни в ръкав, прокуратурата под ръководството на Иван Гешев нахлу в президентството без никакъв повод, а както се оказа по-късно и без никакви основания. Напълно безсмислено и глупаво нахлуване.

Това отключи протести, които отключиха процеси, неприключили и до днес. Безоблачните дни за Борисов свършиха внезапно, а той и ГЕРБ изпаднаха в три годишна пълна политическа изолация. Последваха четири предсрочни парламентарни избори и едва след последните през април Борисов отново се върна на лидерска позиция в българската политика.

До миналата седмица той имаше всякакви варианти за правителство, както и вариант за нови предсрочни избори. Правителството с първия мандат и премиер Мария Габриел дори беше уговорено с БСП и ДПС, а кутийките в квадратчетата за министри бяха запълнени с конкретни имена, което се знаеше неофициално от всички журналисти, които се занимават с темата. До последно Борисов се опитваше да избяга от този вариант и да направи правителство с подкрепата на ПП-ДБ, за да ги обезсили за предстоящите местни избори. Беше готов дори да отиде на нови предсрочни избори. Имаше няколко избора.

И изведнъж пак се появи Гешев и му обърка плановете. И ако преди три години акцията му беше необмислена импровизация, днес той действа обмислено и целенасочено, за да влияе на политическата игра. В деня, в който Гешев направи своята скандална пресконференция, Урсула фон дер Лайен прие оставката на Мария Габриел като еврокомисар. Второто означаваше, че правителството в България е опечено и Габриел е сигурна, че ще стане премиер. Иначе можеше да остане в неплатен отпуск и да продължи да бъде еврокомисар, ако не стане работата с мандатите. Тук е добре да се поясни, че европейската комисия има интерес от редовно проевропейско правителство у нас, оглавявано от напълно техен човек. Неофициално се твърди, че и Лайен и Макрон са били в течение на процесите около бъдещия български кабинет и напълно подкрепят Габриел. Както вече казах – самото мнозинство беше сглобено без ПП-ДБ, независимо от театъра на Корнелия Нинова.

Акцията на Гешев дойде точно в този момент и торпилира до голяма степен възможността за реализация на първия мандат. Атаките му срещу Борисов, които сами по себе си са безобидни, защото в тях липсва фокус и конкретика, отслабиха позициите на лидера на ГЕРБ. Останалите играчи веднага надушиха това и го отчетоха като възможност да си вдигат цената, а Корнелия Нинова още в същия ден заяви, че няма да подкрепи кабинет с първия мандат. На този етап шансовете за правителство на Мария Габриел не изглеждат никак големи.

Правя тези уговорки, защото събитията се развиват динамично и всякакви варианти са възможни. Ако първият мандат се провали, много е възможно правителство да има както с втория, така и с третия.

Акцията на Иван Гешев постави Борисов пред необходимостта на всяка цена да избегне нови предсрочни избори и ново служебно правителство, над което няма власт и няма да може да се защити от евентуални нови атаки. От друга страна, никоя от партиите не може да си позволи да остави прокуратурата в това състояние, а ако ВСС не освободи Гешев от поста му, ще трябва да се правят сложни парламентарни игри за смяна на членовете на съвета и приключване с тази криза, която буквално взриви държавата. Не че е за първи път, но винаги се преживява като такъв. Със сигурност във всички политически сили ще се образува консенсус Гешев да бъде махнат и това ще стане рано или късно. Междувременно парламентът трябва спешно да приеме бюджет и още няколко важни закона, свързани с европейско финансиране, което означава удължаване на живота му, докато е необходимо през протакане на играта с мандатите. В най-лошия случай ще се ходи на избори отново през септември.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини