- Реклама -

- Реклама -

вторник, 21 март 2023 г.
16.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

И над Канада свалиха неидентифициран обект

„Самолети на Канада и на САЩ бяха изпратени на място. Американски самолет Ф-22 стреля и порази обекта“, допълни Трюдо. Той съобщи, че е разговарял за инцидента с американския президент Джо Байдън.

Говорителят на Пентагона Пат Райдър обясни, че президентът Байдън е разрешил на един от самолетите на Северноамериканското авиокосмическо командване да работи с Канада. Сега канадските сили ще приберат и анализират отломките от сваления обект, поясни пък Трюдо, цитиран от БТА.

Министърът на обраната на Канада Анита Ананд заяви, че е говорила с американския си колега Лойд Остин и двамата са потвърдили, че заедно ще защитават суверенитета на страните си.

Обектът е бил свален над Юкон, северозападна територия в Канада, граничеща с Аляска. Първоначално той е бил забелязан над Аляска, поясни говорителят на Пентагона.

В петък американските военновъздушни сили обявиха, че са свалили по заповед на американския президент Джо Байдън неидентифициран обект над Аляска.

Вчера американските военни продължиха да пазят мълчание по въпроса за какъв обект става дума. Пентагонът заяви, че обектът над Аляска е бил с размери на малка кола, прелитал е на голяма височина и е изглеждал безпилотен.

Миналия уикенд с американска ракета бе свален над САЩ китайски балон, за който Вашингтон каза, че е бил шпионски, а Пекин, че е бил изследователски. Това породи дипломатическо напрежение между двете страни и доведе до отмяна на визитата на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Китай.

Канадската министърка на отбраната Ананд поясни, че сваленият обект над Канада е представлявал потенциална заплаха за самолетите на гражданската авиация. Той е летял на височина от 14 000 фута (4,2 километра), незаконно е навлязъл в канадското въздушно пространство и е представлявал реална заплаха за гражданските полети, каза Ананд. Тя поясни, че обектът е бил свален на около 100 мили (160 километра) от границата на Канада със САЩ, над територията на Канада.

Въздушното пространство над щата Монтана бе отворено, след като по-рано тази нощ Американското управление за гражданско въздухоплаване съобщи, че то се затваря заради наличието на обект, който „би могъл да взаимодейства с въздушния трафик“, предаде Франс прес.

Северноамериканското военновъздушно командване е регистрирало „радарна аномалия“ над Монтана и е изпратило изтребител да проучи обстановката, но не е бил „идентифициран обект“ да прелита над щата. Военните ще продължат да следят ситуацията.

- Реклама -

Последни новини