- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
сряда, 7 декември 2022 г.
9.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Пилот и IT специалисти са сред задържаните за детско порно (ОБНОВЕНА)

Избрано

 

13 са задържаните при акцията срещу хората, разпространявали педофилски материали с участието на деца. Проверява се дали един от арестуваните не е опитвал да посегне на дете, той е живял близо до сиропиталище, съобщиха на брифинг от прокуратурата, МВР и следствието.

В акцията участвали над 30 следователи, над 30 полицаи от отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП и над 60 жандармеристи. Сред задържаните има пилот от гражданската авиация, който работи в популярна лоу кост авиокомпания, собственик на спортен магазин, IT специалисти, мотокарист, общ работник, шлосер, собственик на спортен магазин, автомонтьор, оценител на недвижими имоти и др., обясни зам.-главният прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов.

Той посочи, че става дума основно за мъже на възраст между 30 и 40 години. Някои от тях били и над 60-годишни.  „50% от тях са семейни. Имат и деца, повечето са с добри финансови възможности, не са социално слаби“, описа задържаните Сарафов. Психопрофилът на част от задържаните показал, че имало възможност да посегнат на деца в реалния живот.

Задържаните са разпространявали видеоматериали, видеоклипове и снимки с брутални сцени на насилие на деца на видима възраст между 2 и 10 години, посочи още Сарафов. И обясни, че децата обикновено са от бившите съветски републики, Филипините, Индонезия и други.

„В настоящия момент санкцията за това престъпление е до 6 години затвор“, посочи още шефът на следствието. И попита дали е достатъчно.

„Доста често тези хора преминават с условни наказания, смятате ли, че тези наказания са адекватни“, попита пък говорителката на главния прокурор Иван Гешев Сийка Милева.

Акцията е по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев и в нея участват много прокурори и следователи. Самият той се появи в началото на брифинга. „Тяхната работа показа кои са реалните проблеми, а не измислените от политиците в българската правна система и защо прокуратурата настоява за всеобхватна правна реформа. Реалната правна реформа е точно това, да бъдат увеличени наказанията, които са за разпространение на порнографски материали“, каза Иван Гешев на брифинг за акцията срещу педофилията.

Претърсват се адреси на територията на цялата страна. До момента са над 20, като единият е на ул. „Московска“. В мащабната акция, която се провежда в София, Варна, Хасково и други населени места, има задържани. Те са обменяли порнографски материали с деца.

Нидерландец е пилотът, хванат да тегли и споделя детско порно, съобщи „24 часа“ от важен човек в МВР. Той бе арестуван тази сутрин в София при мащабна акция на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП, Националната следствена служба и прокуратурата.

Мъжът е на около 30 години, живее в София. И той, и другите 12 задържани, са теглили торенти с изврателно съдържание. На кадрите, установили киберполицаите и следователите, имало секс сцени с деца на до 12 години.

Единият от арестуваните – задържан е във Варна, теглил само кадри със сексуални сцени с момченца.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини