20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Йенс Столтенберг поема Централната банка на Норвегия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще оглави Централната банка на Норвегия (Norges Bank), обяви днес правителството на страната на фона на опасения на опозицията, че назначаването на бивш премиер може да отслаби независимостта на институцията, предаде Ройтерс.

Той беше един от 22-ма кандидати за поста, след като настоящият управител Ойстейн Олсен обяви през август 2021 г., че ще се оттегли.

Позицията е свободна от 1 март, но Столтенберг заяви, че първо ще доизкара мандата си в НАТО, който продължава до края на септември 2022 г.

„От името на Norges Bank бих искал да поздравя Йенс Столтенберг за назначаването му за управител на централната банка. Познавам, че г-н Столтенберг е ангажиран и компетентен икономист. Сигурен съм, че с богатия си опит той успешно ще изпълни тази роля“, посочи Ойстейн Олсен.

Банката ще се ръководи от заместник-управителя Ида Уолден Баче от 1 март, тъй като Столтенберг „не може да встъпи в длъжност до около 1 декември“, добави още той.

Столтенберг, икономист по образование, е бивш лидер на Лейбъристката партия. Той бе премиер на два пъти преди да стане генерален секретар на НАТО. Бил е и финансов министър и на енергетиката.

 

Източник: БНР

снимка: БНР

Последни новини

- Реклама -