- Реклама -

- Реклама -

18.6 C
София
петък, 29 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Кабинетът „Денков-Габриел“ започва работа с агресивна опозиция и война с президента

Правителството на „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ГЕРБ-СДС беше одобрено от Народното събрание с гласовете на двете най-големи групи, към които се присъединиха лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и депутата Делян Пеевски. Така след десетмесечно прекъсване България отново има редовен кабинет.

„Ако Корнелия Нинова не се беше дръпнала, щеше да има правителство с първия мандат, а Гроздан Караджов щеше да е министър на транспорта. Бяха договорени министрите, да не си отварям повече устата“. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод критичните коментари на депутати преди гласуването на правителството днес, сред които Гроздан Караджов.

По време на преговорите с първия мандат изглеждаше, че ГЕРБ бе близо до договорка за мнозинство с БСП, ДПС и „Има такъв народ“, но левицата в крайна сметка отказа подкрепа.

Днес Борисов каза, че настоящата комбинация между „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ГЕРБ е единствената възможна работеща комбинация.

По повод критиките от Румен Радев, че обединилите се коалиции са предали избирателите, Борисов посочи, че той трябва да е обединителят.

Веднага след него Делян Добрев от ГЕРБ обясни вота си против кабинета с това, че „Продължаваме промяната“ са неподготвени хора, които не могат да се справят, но са жадни за власт.

В кулоарите на парламента след гласуването на правителството един от лидерите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков заяви, че желае то да работи 4 години.

„В тях България да стане нормална европейска държава, част от Шенген и Еврозоната, с нормално правосъдие“, посочи Петков.

Петков уточни, че кабинетът има план и график, като програмата му е разчетена на тримесечия, а сега всеки един министър щял да разграфи седмична програма.

Попитан за острото изказване на президента Радев преди началото на заседанието, Кирил Петков посочи, че новият премиер Денков е уравновесен и може да води диалог институционално. Сигурен е, че може да го води с президента.

По принцип не е хубаво човек да се изнервя, особено когато сме във време на война в Европа. Нервите трябва да бъдат успокоени.

За подкрепата на Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ от ДПС на вота Петков каза, че всеки депутат има право да изрази своето съгласие.

„От наша гледна точка сме сигурни, че реформите, които сме задали, и конституционни промени, ще ги отстояваме на всяка цена“, заяви бившият премиер.

На церемония на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев благодари на служебното правителство за свършената работа в последните десет месеца, която оцени много високо.

Президентът на няколко пъти изтъкна успехите на двете последователни правителства с премиер Гълъб Донев, които управляваха страната от 2 август 2022 г. до днес. Донев е най-дълго управлявалият служебен премиер в България.

Сред успехите на властта Радев изтъкна свалянето на цените на електроенергията и осигуряване на доставките на газ, овладяване на инфлацията, осигуряване на пари за социални плащания, справяне с мигрантския натиск.

Показахте характер не само в справянето с тежките кризи, но и в отговорността да взимате тежки решения. Раздадохте се докрай“

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов мигновено поиска оставка на току-що избраното правителство. Във видеообръщение в профила си във Фейсбук, публикувано четири минути след вота на депутатите, той заяви, че това е най-неморалното и безпринципно правителство, гласувано след 1989 г. В него, по думите му, победила любовта към властта на влюбените крадци и лъжци.

„Днес моделът ГЕРБ се разрасна с нов клон в Харвард и малко подрязано клонче, ашладисано на плажа в Росенец“, каза Трифонов.

По думите му ГЕРБ и ДПС със своите гласове легитимирали неморален кабинет.

- Реклама -

Последни новини