- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
понеделник, 5 декември 2022 г.
5.3 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Кабинетът на Радев назначи миска за финансов контрольор на АПИ

Избрано

Радка Орцева

Чистката, провеждана от служебното правителство в различни държавни структури и институции, продължава и започва да предизвиква серия от международни скандали – ОССЕ, Патентно ведомство, българо-японско сътрудничество.

 

Същевременно вървят странни назначения като това на Мисис „България“ – Радка Орцева за финансов контрольор на „Агенция пътна инфраструктура“, бивша кандидат депутатка от ВМРО от пловдивската листа, с чийто подпис ще се одобряват стотици милиони за пътно строителство.

Всеизвестен факт е, че пловдивските съветници в президентството са главните кадровици на страната към днешна дата. Орцева е брачна половинка на европейския шампион по класическа борба и приятел с висаджии Орце Орцев. Назначението ѝ дошло след пряка намеса на президенството.

През 2016 година около мисис „България“ гръмна скандал –  тя бе заплашена със затвор от 2 до 5 години, след като заедно със съпруга ѝ се оказаха замесени в далавери за десетки хиляди левове. Тогава Софийска градска прокуратура повдигна обвинение срещу Орцева и световния шампион  за участието им в схема за кражба на ток, чрез която ресторантът на семейството в центъра на София ползвал от години електрическа енергия на аванта.

Сигналът за измамата е бил подаден до МВР от служители на ЧЕЗ.   „Проверката установи, че Орцева и мъжът ѝ, който работи на щат в Девето районно управление, са прокопали таен тунел към кабелната мрежа на ЧЕЗ и са се включили незаконно. Всеки месец са консумирали ел. енергия за над 5000 лв. Преди години им е било спряно подаването на ток заради неплатени сметки за над 40 000 лева“, твърдяха тогава от чешката компания.

През 2018 година Мисис България 2014” Радка Орцева се оплака, че заедно със съпруга й са преживели опит за покушение, а зад него стои бившият депутат Камен Петков. Причината – имотен спор.

Министерство на икономиката острани двама от тримата членове в борда на държавната фирма „Ел Би Булгарикум(Пламен Пувков, Гергана Карааланова). И двамата избрани след законно проведен конкурс с петгодишен мандат.

„Ел Би Булгарикум“ е сред най-успешните и сериозни държавни предприятия, дружеството е на печалба и поддържа международни контакти на най-високо ниво. Смененото ръководство стабилизира дружеството и започна разширяване на неговата дейност. Рокадите може да предизвикат сътресения в отношенията със сериозни търговски партньори като Япония.

Още по-скандални са назначените на тяхно място – като компетенции и образование. Чанко Дунчев като представител на държавата е бивш технически служител в централата на СДС при Пламен Юруков, напуснал с отворено писмо, за да отиде към ГЕРБ, откъдето е изгонен през 2009 година.

Клементина Грохчева, също като представител на държавата, е член на Национална младежка мрежа с председател Филип Кирев. Кирев беше главен секретар на СДС по времето Юруков и началник на кабинета на Божидар Лукарски като министър на икономиката.

Очевидно е, че Радев реставрира целия екип на Юруков-Лукарски в министерството след като назначи и Констатин Арабаджиев от същия тесен кръг в КЗП. Третата назначена – Невена Петрова е съдружник и управител в цели 8 дружества, с много разнороден предмет на дейност.

В Патентното ведомство продължават масовите уволнения, някои от които поставят под риск отношенията на институцията с европейските й партньори. Това става ясно от позиция на служители от ведомството, изпратена до президента Румен Радев.

Очаква се уволнените (почти всички директори, главен секретар, експерти, юристи) да излязат с имената и лицата си с нарочна позиция и да разкрият сериозни нарушения в агенцията – уволнения, натиск, принудителни отпуски, липса на ценз за заемани длъжности, злоупотреба с власт.

Ръководството на Европейската патентна организация вече отказа планувана за тази седмица официална визита в България.

Сменено е и ръководството на „Индустриална зона- Бургас“

През последните дни е сменено и ръководството на „Индустриална зона- Бургас“ без никакви мотиви и без да има управленски проблеми или скандали около работата им. Напротив, очакват се чужди инвеститори и се подготвят проекти в Бургас, които да доведат до нови работни места.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини