- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
понеделник, 5 декември 2022 г.
6.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Кадиров бесен заради Лиман: Русия да използва ядрени оръжия

Избрано

Русия трябва да обмисли използването на ядрени оръжия с малка мощност в конфликта в Украйна, заяви гневно чеченският лидер Рамзан Кадиров, цитиран от Ройтерс. Това изявление той направи малко след като бе съобщено за нови неуспехи на руските сили на бойното поле.

 

В пост в „Телеграм“ Кадиров отправи остри критики към руските командири заради това, че те са изтеглили руските сили от източния украински град Лиман днес, което той определи като изоставяне на града.

„По мое лично мнение трябва да бъдат взети по-драстични мерки, стигащи до обявяването на военно положение в граничните райони и до употребата на ядрени оръжия с ниска мощност“, каза чеченският лидер.

Той обвинява за провала генерал-полковник Александър Лапин, на когото се приписва „героичното превземане“ на Лисичанск.

„Отбраната на този участък ръководеше командващият Централния военен окръг генерал-полковник Александър Лапин. Същият Лапин, който получи звезда на Герой на Русия за превземането на Лисичанск, макар че де факто дори не е бил наблизо. Дадоха на подчинение на Лапин и войските на Западния военен окръг,“ написа Кадиров.

По думите му, Лапин е поставил на границите на Лиманското направление мъже, мобилизирани от т. нар. „ЛНР“. Те били оставени без връзка и не им доставяли боеприпаси.

Самият Кадиров твърди, че е знаел за тази ситуация още преди две седмици и се е опитал да предупреди началника на руския Генерален щаб Герасимов. Предупреждението му обаче било игнорирано, Герасимов заявил, че не се съмнява в „таланта“ на Лапин.

„Седмица по-късно Лапин премества щаба си в Старобелск, на сто километра от своите подчинени, а той самият стои в Луганск. Как може да управляваш оперативно подразделенията, намирайки се на 150 км от тях? Заради липса на елементарна военна логистика днес оставихме няколко населени места и голяма територия. Обидно е не това, че Лапин е бездарен. А това, че го покриват горе ръководителите в Генералния щаб. Ако зависеше от мен, щях за разжалвам Лапин до редник, да го лиша от наградите и с автомат в ръце да го пратя на първата линия да измие с кръв позора си“, гневи се Кадиров.

Кадиров настоява за „кардинални мерки“.

„Вчера парад в Изюм, днес флаг в Лиман, а утре какво? Всичко щеше да е добре, ако не беше толкова зле“, отбелязва Кадиров.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини