- Реклама -

- Реклама -

събота, 1 април 2023 г.
10.6 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Кадри с убийството на невъоръжен украински военнопленник разгневиха света (ВИДЕО 18+)

Шокиращ случай на убит невъоръжен украински военнопленник разгневи цяла Украйна. Видео, което вчера беше публикувано в социалните мрежи, показва момента на разстрела му от група руски военни. Украинската прокуратура е повдигнала обвинение за военно престъпление.

12 секунди – толкова продължава всичко. Видимо невъоръжен мъж в украинска униформа пуши цигара в гориста местност. Обръща се към хората, които го снимат и им казва „Слава на Украйна“. Следват десетки изстрели – в главата и в тялото. Секунди по-късно неизвестният извършител казва на руски „Умри, куче“.

 

Все още няма яснота кога и къде са заснети. Предполага се, че украинският войник е бил пленен от руските сили. Към момента няма коментар от страна на руското министерство на отбраната. Киев също не разкрива повече подробности за това кога е извършен разстрела и кой е мъжът от видеото.

Украинските власти реагираха светкавично. Президентът Володимир Зеленски написа в Туитър „Слава на Украйна“. Коментира случая и в традиционното си обръщение.

„Днес бяха разпространени кадри, на които се вижда как окупаторите извършват брутално убийство на войник, който смело им заявява в очите – „Слава на Украйна“. Ето го и нашият отговор – Слава на героя! Слава на Героите! Слава на Украйна! Ще открием кои са убийците му“ – заяви Володимир Зеленски.

Украинският главен прокурор Андрий Костин съобщи, че е започнало разследване за извършване на военно престъпление. „Дори войната има правила“, написа той в Телеграм.

„Кадрите с бруталния и нагъл разстрел на невъоръжен човек шокираха цялото общество. Провеждаме разследване и ще повдигнем обвинения за военни престъпления. Дори войната има своите правила и закони. Руският криминален режим системно ги нарушава. Рано или късно ще има наказани. Всички замесени ще отговарят пред закона“, каза Костин.

Външният министър Кулеба се обърна към Трибунала в Хага.

„Ужасяващо видео на екзекуция на украински военнопленник от руските сили. Само, защото е казал „Слава на Украйна!“. Това е поредното доказателство, че тази война е всъщност геноцид. Международният наказателен съд трябва да проведе разследване за това отвратително военно престъпление“, призова Дмитро Кулеба.

 

От началото на войната Москва категорично отрича да е извършила каквито и да е военни престъпления на територията на Украйна. Както срещу цивилни, така и срещу военнослужещи, попаднали в плен.

Киев съобщава, че към момента са регистрирани най-малко 20 000 военни престъпления.

- Реклама -

Последни новини