- Реклама -

- Реклама -

неделя, 5 февруари 2023 г.
-1.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Казахстан сменя името на столицата си

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев подписа закона за връщане на предишното име на столицата на страната – Астана. Така той скъса с наследството на предшественика си Нурсултан Назарбаев, който през 2019 г. даде на града името Нур Султан, предаде БТА, цитирайки Франс прес.

На уебсайта си президентството съобщи, че Токаев е подписал закона за конституционните промени, съгласно които се променя и мандатът на казахстанския държавен глава – от пет години с възможност за подновяване два пъти последователно на седем години без подновяване. Парламентът одобри промените в петък. В събота президентството на Казахстан също издаде указ, в който се посочва, че от момента на обнародването му столицата официално ще се нарича Астана.

Известна с футуристичните си небостъргачи сред степите на Северен Казахстан, Астана беше преименувана на Нур Султан през март 2019 г., след като бившият държавен глава се оттегли от поста. Управлението на 82-годишния сега Назарбаев от 1991 г., когато бившата съветска република стана независима, до 2019 г., беше авторитарно и се характеризираше със силен култ към личността му.

Новият президент, 69-годишният Токаев, дошъл на власт след изненадващата оставка на своя ментор, постепенно се разграничи от неговото наследство, като предприе реформи и отстрани влиятелния роднински кръг на предшественика си от ключовите постове в страната. Този обрат стана още по-осезаем след бунтовете в Казахстан през януари, при които имаше много жертви. Причините за тези бунтове остават неизяснени.

- Реклама -

Последни новини