- Реклама -

- Реклама -

3.2 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Каква е връзката между затлъстяването, ковида и диабета

„Разболях се от ковид. Загубих вкус и мирис, имах много лошо главоболие, болки в тялото, мускулни крампи, умора, гадене, повръщане, разстройство. Отне ми месец, за да изчезнат болките. Но усещането ми за вкус и мирис все още не се връщаха напълно и все още чувствах умора.“ Това разказва американката Съливан, фармацевтичен техник.

Когато най-накрая се връща на работа в аптеката, забелязва, че я мъчи постоянна жажда. И просто предполага, че това е част от ковида. Като фармацевтичен техник обаче тя знае, че прекомерната жажда може да е признак на диабет. Затова решава да провери кръвната си захар. Човек се счита за диабетик, когато нивата на глюкоза в кръвта му достигнат 200 милиграма глюкоза на децилитър кръв. Съливан има над 500.

Но Съливан не е сама в подобни оплаквания след ковид. Хората, които са прекарали COVID-19, са с 31% до 166% по-склонни да развият диабет, отколкото тези, които никога не са се разболявали, съобщават изследователи от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ в седмичния доклад за заболеваемостта и смъртността от 14 януари.

А диабетът е със 116 процента по-склонен да удари хора, които са имали инфекции със SARS-CoV-2, коронавирусът, който причинява COVID-19, отколкото хората, които са имали инфекции от други респираторни вируси. Новите случаи на диабет след COVID-19 включват диабет тип 1 при деца под 18 години и диабет тип 2 при възрастни.

В по-ранно проучване на повече от 3800 пациенти с COVID-19 малко под половината са развили високи нива на кръвна захар, включително много, като Съливан, които преди това не са били диабетици. Това съобщават кардиологът Джеймс Ло и колегите му  в Cell Metabolism. Около 91 процента от интубираните пациенти с COVID-19 са имали висока кръвна захар, както и почти 73 процента от хората, починали от болестта, съобщават изследователите.

Ло и екипът му установяват, че такива високи нива на кръвна захар са свързани с 15 пъти по-висок риск от интубация и 3,6 пъти по-висок риск от смърт в сравнение с хора с това заболяване, които имат нормални нива на кръвната захар. Екипът от учени отбелязва, че засега не са установили,дали високата кръвна захар е причина за лошия резултат или просто отразява лошия резултат“.

Високата кръвна захар е документирана при хора с остър респираторен дистрес синдром или ARDS, причинен от наранявания или инфекции с други вируси или бактерии. ARDS е състояние, при което белите дробове не могат да доставят достатъчно кислород на тялото. Експерименти на други изследователи също показват, че SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, може да се репликира в човешката мазнина, известна още като мастна тъкан, казва Хосе Алеман, ендокринолог в Медицинския факултет на Гросман в Нюйоркския университет.

Това е още една следа, че мазнините участват в тежкото заболяване. Например аутопсиите разкриха, че коронавирусът е заразил мастните клетки на 10 от 18 мъже, починали от COVID-19, съобщават изследователи в Германия на 4 януари в Cell Metabolism. Всичките 10 мъже с коронавирус в мазнините са с наднормено тегло или затлъстяване.

Изследователите също така откриват SARS-CoV-2 в мастните клетки на 5 от 12 жени, починали от COVID-19, но не всички тези жени са с наднормено тегло или затлъстяване. Затлъстяването често се свързва с възпаление в мазнините и други тъкани. Коронавирусната инфекция може да влоши това възпаление, накланяйки везните към объркано производство на хормони и евентуален диабет, казва Алеман. Констатациите на учените дава храна на идеята, че мастната тъкан е резервоарът за това нискокачествено възпаление, което след това се задейства от COVID.

Превод за Filt.bg

Източник: ScienseNews 

Снимка: Том Вернър/DigitalVision/Getty Images

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -