spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
11.8 C
София
Категории:

Каква позиция ще заеме България след нотата на руския посланик

Избрано

Очаква се позицията на България по нотата на руския посланик в София Елеонора Митрофанова. Тя настоява до 12 часа днес да бъдат оттеглени исканията за отзоваване на 70 служители на руските представителства в България.

След изслушване на председателски съвет в Народното събрание късно снощи министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска съобщи:

„Очаквам указания от премиера. Той е информиран за всичко това и очаквам указания от него. Има координация, разбира се. Говорено е с него. Нека да дойдат писмени указания от него. Ние сме спазвали стриктно процедурата. Дошли са писмата със списъците. Ние сме поискали указания от Министерския съвет. Те са ни казали какво да направим и сме действали изцяло по процедура“, каза тя.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че на председателския съвет е обсъден фактическият състав на докладите, които са били представени на Съвета за сигурност при премиера. Според Костадинов Петков е използвал структурите на държавната власт за лична политическа изгода и ще сезира прокуратурата за това.

„Точно поради тази причина утре (днес – б.р)  ще изготвим сигнал до прокуратурата, с което ще искаме Кирил Петков да бъде незабавно разследван“, каза Костадинов.

Председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов заяви, че Кирил Петков създава хаос в държавата, защото си отива от власт.

„Вие чухте ли ме какво ви казах – че той е лъжец. Лъже. Няма нито един доклад на ДАНС. Няма никакво решение на съвета. Има устни разпореждания. На този съвет са обсъждали съвсем различно. Външно са предлагали реципрочно намаляване на дипломатическите корпуси, защото руснаците са повече от нас, но това не е шпионаж. Това е друга процедура и трябва един месец“, посочи Тошко Йорданов.

Председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов каза, че вероятно по темата ще се правят всякакви спекулации.

„Докато не се изясни цялата картина, всичко, което ще чувате, ще бъдат най-различни интерпретации“, обясни Иванов.

А премиерът Кирил Петков призова посолството на Русия да оттегли нотата си и подчерта, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес.

По-рано и президентът Румен Радев коментира сложния казус:

„Във връзка с възникналото напрежение в отношенията ни с Руската федерация призовавам министър-председателя да свика заседание на Министерския съвет, което да оцени последствията от ескалацията на кризата в двустранните отношения и да вземе решение в съответствие с всички законови процедури. Това решение трябва да е съобразено с предизвикателствата пред националната сигурност и с дългосрочните интереси на България и на хилядите български граждани, живеещи в Руската федерация. Недопустимо е те да бъдат оставени без дипломатическо представителство. Недопустимо е решения, свързани със сигурността на България, да не отчитат рисковете от ескалация и икономическите последствия от тях.

Отговорността за решението ляга изцяло върху правителството в оставка, което изпълнява функциите си в съответствие със законите на Република България и клетвата, положена пред Народното събрание при поемането на управлението на страната до фактическото предаване на властта“.

Предвижда се темата да бъде сред обсъжданите и на насрочения парламентарен блицконтрол, в който на въпроси на депутати ще отговарят министър-председателят и заместниците му.

 

Последни новини