17.3 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.

Какво каза банкерът Хампарцумян за вдигането на лихвите

Очаква ни един период, в който лихвите ще бъдат относително по-високи. Защото ние преживяхме периода, в който бяха ненормално ниски. Така банкерът Левон Хампарцумян коментира решението на БНБ да повиши ставката на задължителните минимални резерви от 10% на 12%.

„Някои от потребителските и ипотечните заеми също ще започнат да поскъпват, зависи как е структуриран договорът. Част от инструментите за борба с инфлацията е повишаването на лихвите с цел част от тези свободни пари, които са на пазара и които не са покрити от другата страна със стоки и услуги, да се приберат обратно“, обясни той пред БНТ.

„БНБ е много обрана. Тя казва – вижте, рязкото повишаване на задлъжнялостта може да доведе в бъдеще до затруднения на определени кредитни портфейли, които са били по-агресивни. Това е, което казва БНБ – нито повече, нито по-малко. Тя не предсказва криза, предупреждава да се внимава“, заяви Левон Хампарцумян.

Според банкера обаче увеличаването на депозитите значи доверие в банковата система. „И означава работеща икономика, в която една част от хората, които печелят, имат възможност да спестяват. Както по кредитите, така и по депозитите можем да очакваме период с по-високи лихви, сега динамиката няма да бъде драматична, по-скоро постепенна“, коментира Хампарцумян.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини