17.3 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.

Какво общо има любовта с различията

Геновева ДИМИТРОВА

„Какво общо има тук любовта?“, 2022, Великобритания, 108 минути, режисьор Шехар Капур, сценарист Джемайма Хан, оператор Реми Адефаразин, композитор Нитин Соуни, в ролите: Лили Джеймс, Шабана Азми, Ема Томпсън. Награди: за комедия от Рим 2022.

Ако ви се гледа романтична комедия за етнически и религиозни различия в днешен Лондон, това е вашият филм. Зоуи (Лили Джеймс) е млада документалистка, чийто филм е получил награди по фестивали и двама нахакани продуценти я съветват да си намери подходяща тема за следващ. Майка й Кат е разведена перушана с кученце, чиито най-близки приятели са съседите пакистанци. Не щеш ли, Зоуи е шокирана от признанието, че техният красив син и приятел от детството Казим (Шабана Азми), който е лекар, е съгласен да сключи уреден брак (днес наричан „асистиран”), каквото е желанието на родителите му мюсюлмани. Заради тях пуши тайно – често на дърво. Сестра му е нарушила семейните традиции, омъжила се е за бял англичанин и е низвергната.

Зоуи е обладана от амбиция да направи този филм. Смята го за важен и актуален. Въпреки че се дърпа, Казим е убеден да участва. Намират му девойка, която учи право. Зоуи следва двойката навсякъде. Дори с майка си заминават за Лахор, където е пищната сватба.

Междувременно разбираме, че Зоуи е царица на неподходящите връзки. Майка й я свързва със свестния си ветеринарен лекар Джеймс (Оливър Крис). Постепенно стават двойка, но Зоуи все я дърпа нанякъде. Вечерта на премиерата на филма настъпва конфуз, предизвикан от решението й да включи във филма и сестрата на Казим. В същото време Джеймс я изоставя с довода, че не иска да е втори. А пък продуцентите решават, че филмът няма да има успех, защото е сниман от бяла. Бракът на Казим не върви. Последвалите събития са и смешни, и трогателни.

Известна като сценарист и независим продуцент в телевизията и документалистиката, Джемайма Хан дебютира в пълнометражното игрално кино с този витален и нестандартен сценарий. Режисьорът Шехар Капур (1945), роден в Лахор, Пакистан, независимо от възрастта си, е създал жизнен, непретенциозен, темпераментен и забавен филм за млади и стари, където расовите различия в днешен Лондон са представени и като съхранена традиция, и като проявено свободолюбие да бъде разрушена. Той е известен преди всичко с филмите, посветени на английската кралица Елизабет с изключителната австралийка Кейт Бланшет: „Елизабет“ (1998, 6 номинации и „Оскар“ за грим) и „Елизабет – Златният век“ (2007, 2 номинации и „Оскар“ за костюми).

Най-силната страна на тази романтична комедия е пъстротата – на колорита, на Лондон, на нравите, на актьорските изпълнения. Прекрасни са и Лили Джеймс, и Шабана Азми, а ще видите бляскавата Ема Томпсън в доста непривична роля.

Не съм сред феновете на романтичната комедия, но този филм изобретателно се спасява от клишетата в жанра. И се е получила симпатична картина на днешното мултикултурно живеене. В случая става дума за британската столица, но внушенията на „Какво общо има тук любовта?“ са универсални. А иронията звучи още в заглавието.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини