- Реклама -

- Реклама -

13.5 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Как американски лобисти перат имиджа на български милионери

Александър МЕТОДИЕВ

Какво е общото между Цветан Василев, братя Бобокови, Миню Стайков и други едри бизнесмени? Всички имат тежки обвинения в България за различни престъпления от последните години. След като се сблъскат с прокуратурата, службите и съда, те започват да атакуват институциите отвън.

Наемат лобисти в САЩ. Там търговията с влияние е законна. Плащат сериозни суми, непосилни за 99% от българите. Излизат от сметките на фирмите им, плащат ги близки роднини или ползват подставени лица, за да се скрие връзката. Наетите лобисти ползват връзките си с конгресмени, сенатори и съдии. И от време на време някой от тях публикува писмо, в което критикува и атакува корупцията например.

Парадоксът е, че клиентите на лобистите са свързани точно с корупция. А най-често мишена е главният прокурор и това е логично. Институцията, на която той е начело, ръководи разследването, повдига обвинения, поддържа ги в съда, иска запори на сметки и имоти за обезпечаване на бъдещи искове. Реакцията на конгресмени зад океана на събития, които са им представени от лобистите, се използва за политически атаки. Това е схемата, с която от България изтичат десетки милиони.

Последният пример стана публичен след разкритията на прокуратурата по разследването за търговия с влияние, в което са замесени Красимир Каменов-Къро, Цветан Василев и техни приближени в България. В телефонен чат на двама от тях – арестуваният аферист Дилиян Георгиев и журналиста Димитър Стоянов, има писмо на американския конгресмен Уорън Дейвидсън. Те го имат официално, преди Дейвидсън да го е входирал до Министерството на финансите в САЩ и това не е случайно. Дилиян Георгиев е приближен на подсъдимия беглец от правосъдието Цветан Василев и редовно се срещат в Белград. Василев пък плаща милиони за лобисти в САЩ и връзката му Дейвидсън е очевидна, макар и през лобистите, които е наел. А в писмото се атакува прокуратурата и Иван Гешев, който ръководи разследването на източването на КТБ и обвини Василев.

Справка в публичния регистър на лобистите в САЩ показва, че през 2022 г. съпругата на Василев Антоанета е сключила нови договори с 4-ма лобисти в САЩ. Общата сума на договорите е 350 хиляди долара. Едва ли е случайно, че в края на годината, 23 декември, писмото на Дейвидсън изтече първо у нас. Наетите от Василеви с парите от КТБ лобисти са влиятелни хора. Едуард Ройс например е бивш конгресмен. Саманта Йодер е работила 20 години в Държавния департамент и в посолства на САЩ по света. Д. С. Богс е бивш съветник в Сената на САЩ, работил и в Световната банка

Милош Ивкович е четвъртият лобист на Цветан Василев. Той е млад адвокат от Сърбия, където се крие Василев, но има практика и живее в САЩ. Подсъдимият банкер има личен договор с него, а другите лобисти са наети от жена му Антоанета.

Връзката на Цветан Василев с писмото срещу Гешев минава през Едуард Ройс. Той лобира за бившия банкер пред Камарата на представителите. Ройс е работил там 26 години. В последния му мандат като конгресмен е член на комисията по финанси. Негов колега там е бил Уорън Дейвидсън, който е подписал писмото срещу Гешев. За него има основателни съмнения, че е писано от приближени на Цветан Василев в България. След това е предадено на лобиста Едуард Ройс, който срещу огромен хонорар е търсил конгресмен да го подпише и да го изпрати до министъра на финансите. Познанството му с Уорън Дейвидсън върши работа. Конгресменът е противоречива личност и често е критикуван зад океана, че подкрепя режима на Владимир Путин, критикува Зеленски и е против САЩ да помагат на Украйна. Силна руска връзка има и Цветан Василев. Негови партньори в бизнеса бяха банкерите от ВТБ, която е в санкционния режим на САЩ. Сърбия, която отказа да екстрадира беглеца също е в орбитата на Русия. А у нас в последните 3 години бяха изгонени куп руски дипломати, които са обвинени в шпионаж. Това се случи по разследвания, ръководени от прокуратурата. Руснаците обаче имат имунитет като представители на чужда държава и вместо обвинения получиха еднопосочен билет за Москва заедно със забрана да влизат у нас.

Цветан Василев не е единственият клиент на прокуратурата, който наема лобисти в САЩ, за да дискредитира институциите у нас.

Братята Пламен и Атанас Бобокови също имат договори за законната там услуга. Сключени са през лятото на 2020 г. – веднага след като бяха задържани под стража заради разследването за вноса на опасни отпадъци в България и получиха обвинения.

А през март 2021 година, месец преди последните редовни парламентарни избори, двама сенатори от САЩ публикуваха отворено писмо. В него се твърдеше, че отношения между София и Вашингтон са заплашени от корупцията и липсата на медийна свобода в България, както и че правителството, тогава на ГЕРБ и „Обединените патриоти“, трябва да поеме отговорност. Допълват, че у нас правораздаването е политизирано и няма върховенство на закона. Авторите на отвореното писмо са ръководителят на Комисията по външна политика в Сената Боб Менендес от Демократическата партия и републиканецът Джим Риш. Писмото нямаше голям ефект в България и само някои политици го споменаваха в предизборните си кампании.

Дни след писмото специализираното американско издание „Форейн Лоби Репорт“ съобщи, че позицията на двамата сенатори е плод на лобистка кампания в защита на Атанас и Пламен Бобокови. Преди това „Политико“ разкри, че братята са наели лобистката фирма „Александрия Груп Интернешънъл“ на бившия американски дипломат Маршал Харис. Това се случи веднага след като прокуратурата им повдигна обвинения за вноса на опасните отпадъци.

Изявлението на сенаторите Менендес и Риш идва след видеоконферентна среща с бивши американски дипломати в България, пише още „Форейн Лоби Рипорт“. Дискусията е организирана от Маршал Харис и той е потвърдил пред медията. Бившите посланици, участвали в онлайн срещата по време на ковид пандемията, са Джеймс Пардю и Родерик Мур. Първият е известен с доклада си за организираната престъпност в България, в който имаше и много грешни факти, но още се цитира. И двамата бивши посланици са били приятели на Бобокови. И след ареста му започва да дава интервюта и да пише статии в западни издания. Всички са свързани с България и правосъдната система, представени в негативен план.

Братята Атанас и Пламен Бобокови не са единствените клиенти с проблеми с правосъдието на лобистката фирма „Александрия Груп Интернешънъл“. Компанията на Маршал Харис е наета и от друг клиент на Темида у нас – Миню Стайков. Официално договорът е с фирма. Подписан е от съпругата му Рени Стайкова, която нито е обвиняема, нито подсъдима. Срещу Миню Стайков има едно дело в съдебна фаза. То е за злоупотреба с пари от Европейския съюз за млади фермери. Срещу него бяха повдигнати и обвинения за данъчни престъпления във връзка с разбита фабрика за нелегални цигари в Карнобат, но 6 години по-късно то не е внесено в съда с обвинителен акт.

Всички българи с обвинения, както и подсъдимите, наели лобисти в САЩ, са със запорирано имущество и срещу тях има искове от Антикорупционната комисия.

 

- Реклама -

Последни новини