19.2 C
София
понеделник, 15 юли 2024 г.
Категории:

Как да се предпазим от опитни гастролиращи апаши

Джебчии дебнат в навалицата и на пазара, и в магазина, предупредиха от полицията. Голяма част от хората са оставили покупките за празника за последния момент, а парите в брой не са за предпочитане в големите вериги. Точно там, маскирани като клиенти, ви очакват гастролиращите апаши. Най-добрият вариант да се опазите от тях е да държите картите и парите си във вътрешен джоб, а не в чантата или джоба си.  

Опасност ви дебне и след като напуснете магазина, вече има случаи на регистрирани кражби от количката за пазаруване. Докато се чудите къде да сложите торбите с покупки, може да се простите с някоя от тях, съобщи вчера ужасена наша читателка. Тя пострадала на паркинга, докато отключвала багажника на возилото си. Възрастна жена се приближила с предложение да гледа на ръка, а когато жената я отпратила и се завъртяла към колата си, видяла, че предназначените за коледната трапеза пържоли са изчезнали заедно с част от другите  покупки.

Въпреки многобройните предупреждения все още има мъже, които носят портфейла с в задния джоб, разказват криминалисти. Там той е най-лесната плячка за джебчиите, които най-често го прибират, докато някой от бандата се блъска във вас и учтиво ви се извинява.

Бъдете особено внимателни, когато сте сред много хора на обществени места – в автобуса, когато чакате на опашка, например. Някой човек пред или до вас може да послужи за отвличане на вниманието, докато друг зад или до вас се възползва от невниманието ви, за да ви ограби…

 •  При пазаруване не оставяйте без надзор лични вещи – телефони, дамски чанти и портмонета.
 •  Задължително поставайте парите или ценните вещи във вътрешните джобове на дрехите си.
 •  Бъдете с повишено внимание, когато вадите пари от портмонето си на обществени места.
 •  Не съхранявайте информация за ПИН кодовете на банковите си карти на едно и също място с тях.
 •  В случай, че ползвате чанта с дълга дръжка, която се отваря лесно, е добре чантата да се носи под мишница или притисната плътно до тялото.
 • Задължително извършвайте проверка на вещите и парите си, ако на многолюдно място усетите, че някой безпричинно се блъска във вас.
 •  Ако усетите допир до тялото или опъване на чантата, е важно бързо да се обърнете назад и да огледате предполагаемия джебчия, защото в случай,че човек е станал жертва на такъв вид кражба, доброто описание на извършителя ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.
 •  Носете възможно по-малко пари в брой в себе си. Ако се носи голяма парична сума, е добре тя да се раздели на няколко части, които да се съхраняват в различни вътрешни джобове на дрехите.
 •  Демонстрациите на публични места, че се разполага с голяма сума пари, могат да доведат само до проблеми с джебчиите.
 •  Ако някой съмнителен на вид „турист“ ви спре на улицата и ви помоли да го/я упътите по карта, добре е да отстъпите на крачка от него/нея. Близостта, която човекът може би установява с вас, може да е само маневра, а картата да е средство за отвличане на вашето внимание.
 •  Ако сте решили да хапнете някъде, имайте предвид, че всеки досег с подозрителни непознати хора трябва да постави вниманието ви нащрек. Ако например някой „случайно“ разсипе храна върху вас, веднага насочете вниманието си към мястото, където държите ценните си вещи.
 • Нашите експерти припомнят, че освен автобусните спирки предпочитани от джебчиите са големите търговски обекти, пазарите, както и храмовете по време на празници. Жертвите са от всякакви възрастови групи, като обединяващи са критериите: разсеяност и небрежно съхраняване на вещите и парите. Сред откраднатото преобладават: лични документи, дебитни или кредитни карти, мобилни телефони и парични суми, удобно носени във външни джобове или дамски чанти. Има случаи на откраднати портмонета, в които наред с банковите си карти, гражданите “услужливо” съхраняват и информация за ПИН кодовете си, което автоматично предоставя допълнително облагодетелстване на джебчиите – този път със суми, изтеглени от кредитните или дебитни карти.
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини