20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Как Кирил Петков, Асен Василев и Стамен Янев са завъртели схема за 27 милиона

В петък депутатът Хамид Хамид попита в парламента дали има някаква връзка на лицето Стамен Янев с премиера Кирил Петков и дали това лице не е издавало скоропостижно за няколко дни инвестиционен сертификат на Кирил Петков, който на основа на това е получил привилегията да купи индустриална зона Божурище и да я продаде после доста бързо, реализирайки огромна печалба. „Епицентър“ дава отговор на този въпрос, разказвайки историята как Кирил Петков по „харвардски“ успя да реализира на българска почва 27 милиона за 58 дни! С помощта именно на Стамен Янев.

Името на шефа на Агенцията за чуждестранни инвестиции Стефан Янев изплува в скандала със „златните паспорти“, по който вчера Прокуратурата започна проверка. В сигнала до държавното обвинение се твърди, че Стамен Янев е издавал инвестиционни сертификати на съмнителни лица (китайци и руснаци) срещу фалшиви документи.

Кандидатите за такива паспорти по „късата писта“ са 160, издадените “златни тескерета” са 103, като всичките им притежатели използват едни и същи пълномощници, внасят една и съща сума от по един милион и един лев, сумите са превъртяни през една и съща банка и през един и същи инвестиционен посредник. Ако всичко е било ОК, то в държавата би трябвало да влязат поне 100 милиона лева, но тях ги няма.

В петък депутатът Хамид Хамид попита в парламента дали има някаква връзка на лицето Стамен Янев с премиера Кирил Петков и дали това лице не е издавало скоропостижно за няколко дни инвестиционен сертификат на Кирил Петков, който на основа на това е получил привилегията да купи индустриална зона Божурище и да я продаде после доста бързо, реализирайки огромна печалба.

Това е бизнес история с девет-годишна давност. В нея един бизнес кръг успява да преметне държавата в името на личния си интерес. Този бизнес кръг днес управлява същата тази държава.

Историята бе разказана преди изборите от „Епицентър“ под заглавие: „Как се прави „почтен“ бизнес по харвардски на българска почва – да гушнеш 27 милиона за 58 дни!“

Припомняме я днес, защото един от участниците в нея вероятно ще стане клиент на прокуратурата.

Да се върнем 9 години назад

Асен Василев е служебен министър на икономиката в периода от 13 март 2013 година до 29 май 2013 година.

Ден след встъпването му в длъжност на 14 март 2013 година, постъпва искане от ВОЛАКОМ АД, представлявано от Кирил Петков (тогава само приятел на министър Асен Василев), баща му и Васил Василев за издаване на Сертификат клас Б – за инвестиционен проект относно въвеждане в производство на летищни системи за безопастност в държавната зона Божурище – София, собственост на Национална компания индустриални зони (НКИЗ).

Сертификатът е готов на 27.05.2013 – точно два дни, преди да изтече мандатът на министър Асен Василев. Цялата процедура е траяла за рекордно краткия срок от един месец и 28 дни. Обикновенно лицензирането отнема между 3 и 6 месеца при изрядни документи. Тук странното е, че паралелно с подготовката на Сертификата министър Асен Василев прави промени в Съвета на директорите на НКИЗ, която в случая се явява продавач. Сменени са двама от тримата членове.
Новите са:

  1. Виолета Лорер-заместник министър на икономиката тогава, после заместник министър на финансите в първото служебно правителство на Стефан Янев, а днес началник на кабинета на финансовия министър и вицепремиер Асен Василев, член на надзора на НЗОК, по стечение на обстоятелствата и съпруга на министъра на растежа и иновациите Даниел Лорер.
  2. Юлиян Николов
  3. Запазва се Валери Андреев, назначен при Трайчо Трайков от първия кабинет на Борисов. Проверка в регистрите показва как фирми на Валери Андреев малко след гореописания проект придобиват без заеми и кредити апартаменти за стотици хиляди левове,а нотариалните актове са за придобиване чрез покупко-продажба от дружествата „ЕЛЕМ-Гама“ ООД, 7ЕЛЕМ-Алфа, ЕЛЕМ- Бета… – всичките с по 2 лева капитал.

Организатори на схемата са „харвардците“ Асен и Кирил, а изпълнителите – Съветът на директорите на НКИЗ и Българската агенция за инвестции (БАИ), чийто шеф от 2015 година е именно Стамен Янев, приятел на Асен Василев от хасковското училище. Твърди се, че за бързото издаване на Сертификата и подготовката на конкурса е оказан натиск и въздействие върху служители на Министерство на икономиката (МИ) и на Българска агенция за инвестиции (БАИ).Ето как скоростно се развиват събитията, когато правилните хора са на правилните позиции:

– Искане до министъра за даване на разрешение за учредяване право на строеж № 26- Н-66/ 23.05.2013 .

– Решение на СД № 68 / 23.05.2013 – за учредяване право на строеж върху имот в Божурище чрез конкурс.

– Заповед на министъра за даване на разрешение – от същата дата  23.05.2013!

Всичко се случва в един ден, защото на министър Асен Василев му остават още само 5 дни мандат.

– Постигнат е абсолютен рекорд при издаване на Сертификат (1 месец и 28 дни). За този период следва да е извършено задълбочено проучване от редица държавни и общински администрации, в това число и с РИОС, и Басейнова дирекция, както и да се извърши проверка за произход на средствата за инвестицията.

– Извършена е спешна смяна на ръководството на НКИЗ – за да се подготви спешно процедурата за предстоящия „публичен и прозрачен конкурс“ за продажба на право на строеж в Индустриална зона на София.

Конкурсът е подготвен за максимум 8 часа!

Да кажем какво е значението на Сертификат клас Б, какви права придобива дружеството, което го получи И КАКВИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ИМА.

Сертификатът, съгласно закона, е ДОГОВОР между ДЪРЖАВАТА И ИНВЕСТИТОРА, с който се дава право да придобиваш имот или вещни права без процедура (състезание), при определена цена – да получиш бързо административно обслужване, изграждане на инфраструктура и възстановяване на направени разходи от инвеститора и др.

Смисълът на този специфичен инструмент е привличането на истински реални инвестиции. Тези права се дават при ясните условия, че в случай на неизпълнение, договорът се разваля, като държавата си връща земята или вещното право, както и подобренията, без да дължи нищо, а некоректният инвеститор плаща и неустойка.

Отговорен за контрола и отчитането е Българска Агенция за инвестиции, на която директор е Стамен Янев.

След като Кирил Петков и баща му се сдобиват със заветния Сертификат клас Б, те са се задължили пред държавата да извършат инвестиции за срок от три години и да не продават или отдават площи от придобития терен. Те обаче не могат да изпълнят първото задължение и затова веднага пристъпват към второто, защото са вложили в сделката 108 000 лв, които трябва да се избият.

И се изготвя тази схема – за 8 часа се подготвя конкурс за продажба на право на строеж в НКИЗ. Само че в конкурсната документация ПИШЕ, че в конкурса може да участват само компании, които имат Сертификат за икономическа дейност – ТАКЪВ, КАКЪВТО ИМАТ КИРИЛ, БАЩА МУ И СИЕ.

Как така „почтените“ си правят процедура с един участник.

От Имотния регистър се вижда, че на притежателите на Сертификата е отстъпено право на строеж върху 6000 кв.м. РЗП срещу „скромните“ 18 лева (9 евро), но с право да се ползват 14 000 кв.м. терен. А от кадастъра става ясно, че могат да се застроят 21 000 кв.м. РЗП. Това означава, че срещу 108 000 лева Кирил Петков и групата му са получили 14 000 кв.м терен в София, чието РЗП е 21 000 кв.м. На практика това са около 247 тристайни апартамента в София. При цена от 60 000 евро средно за апартамент от 85 квадрата, през 2013 г, когато се реализира схемата, това са 27 милиона лева. И всичко срещу СКРОМНИТЕ 108 000 лева.

Така на гърба на държавата се изкарват 27 милиона лева за 58 дни срещу вложените само 108 000 лева.

Какво става след това?

През месец август 2013 Кирил Петков се оттегля от дружеството, но отказва това да се отрази в Договора му с държавата (Сертификата).

Малко по-късно е отстъпено право на строеж на същия проект, като отново е ползван Сертификата на Кирил и СИЕ.

Защо не са върнали Сертификата за отразяване на тази промяна, което е задължително по закон, не е ясно.

Съгласно Сертификата, инвестицията трябва да приключи до 27.05.2016. В случай, че не се изпълни инвестицията в срок – имотът с подобренията става собственост на държавата и се дължи неустойка в размер на 5 пъти реалната цена.

Видно от публичния строителен регистър, само първият етап е приключил в срока на Сертификата. Вторият етап е приключил 6 месеца след изтичане на Сертификата, а последният – 1 година след него. Но НЕУСТОЙКИ НЯМА!

И изплува „хасковската“ връзка или приятел на Асен от училище – Стамен Янев.
Стамен Янев от 2015 г. е част от кръга на десните, после се приближи до Борисов, а с последното си назначение Кирил Петков доказа, че Янев е техен кадър. Доказателство за това може да се намери при проверка на удостоверенията за приключване на инвестицията. Издадени незаконни сертификати на компаниите от кръга, фалшиви документи по отчети и много ДРУГИ.

Три години Стамен Янев крие и не предоставя информация за изпълнение на проекта на Кирил Петков чак до 2019 година, когато издава акт, че инвестициите са изпълнени. Как са я изпълнили, като видно от регистрите към ДНСК само строежът е завършен една година след срока? Другото – трябва да заинтересува някои институции.

В средата на май 2021 година служебният министър на икономиката Кирил Петков върна Стамен Янев като изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. Тогава медиите показаха влизането на Янев в БАИ и бруталното изхвърляне на бившата изпълнителна директорка, без още да имаше заповед за това. Никой обаче не каза защо бе тази агресия – бързаше се дамата да бъде отстранена от БАИ, за да не напише в регистъра името на Кирил Петков и да види, че най-отгоре на преписката има Сертификат за изпълнение три години след срока!

Пак по времето на служебния икономически министър Кирил Петков в МИ е назначено на граждански договор лицето Валери Андреев – продавачът с апартаментите от началото на „харвардската“ схема. Задачата му е да извърши проверка в НКИЗ или както пише в наръчника на Харвард „най-сигурният Ви човек трябва да изчегърта доказателствата“.

В случая е интересно, че по време на изпълнението на сделката с ВОЛАКОМ АД, директор на Националната компания „Индустриални зони“ (НКИЗ) е Валери Андреев, а сделката се извършва по предварително организиран търг.

ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ НА ВСИЧКО ТОВА Е, ЧЕ АБСОЛЮТНАТА ДАВНОСТ ИЗТИЧА СЛЕД ПО-МАЛКО ОТ ГОДИНА. И АКО СЪОТВЕТНИТЕ ОРГАНИ НЕ СЕ СЕЗИРАТ, ЗА ДА ПРЕДПРИЕМАТ АДЕКВАТНИТЕ ДЕЙСТВИЯ, ЩЕ СТАНЕ ЯСНО, ЧЕ ЩОМ МОЖЕ ДА ГАЗИШ КОНСТИТУЦИЯТА, КАКВО ОСТАВА ЗА ЗАКОНИТЕ. ОЩЕ ПОВЕЧЕ АКО ВЪРХУ ГЛАВАТА ТИ ИМА ПОЛИТИКО-ДЪРЖАВНИЧЕСКИ ЧАДЪР!

Източник и снимка: Епицентър.бг

Последни новини

- Реклама -