- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
сряда, 7 декември 2022 г.
9.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Как Корнелия Нинова се изкара жертва

Избрано

Автор: Явор ДАЧКОВ

Преди седмица Корнелия Нинова се опита да се изкара жертва на прокуратурата и „правосъдната мафия“. Тя направи това театрално в кулоарите на Народното събрание. Според Нинова във въпросната сутрин в дома й я посетили от съдебната охрана, която трябвало принудително да я заведе за разпит по делото, което Кирил Добрев води срещу БСП за неправомерното си отстраняване от партията.

Няколко часа след това Корнелия Нинова беше опровергана от министъра на правосъдието Крум Зарков, също член на БСП, който обяви, че служителите на съдебната охрана са отишли при нея, за да й връчат акт на Софийския районен съд по нейна частна тъжба срещу журналиста Явор Дачков, т.е. срещу мен.

Зарков уточни, че Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието е отговорна и длъжна да изпълни съдебното нареждане, като установената практика е служителите да посещават гражданите преди или след работно време, защото тогава е най-вероятно те да са у дома си. Ще повторя, че Нинова е била търсена от органите на реда, за да получи документи по дело, заведено от нея, а прокуратурата няма нищо общо с това, защото съдебната охрана е на разпореждане на Министерството на правосъдието.

Не бих се спирал върху малкия политически цирк, разигран от нея, ако проблемът не надхвърляше елементарната политическа демагогия. Изявлението на Нинова дойде ден след срещата с главния прокурор Иван Гешев, който направи смешни участниците от левицата с поредната си аргументирана изява на подобен род срещи с негови опоненти, които му искат оставката. Не твърдя, че Гешев е прав, а че е по-убедителен от тях.

За да замаже собствения си гаф и да направи политическа интрига, Корнелия патетично се изкара жертва на прокуратурата, набърквайки в тюрлюгювеч Иван Гешев, Кирил Добрев и Крум Зарков (последните двама са нейна вътрешна опозиция в БСП). Тя заяви, че ще трябва с белезници да я заведат на разпит и че в никакъв случай няма да предостави и един лист от партийните събрания на прокуратурата. Всъщност по-скандално от лъжата, че са искали да я водят принудително някъде, е последното изявление. В сградата на Народното събрание Корнелия Нинова се постави над закона, а би трябвало да дава пример точно за обратното в тази сграда. Според нейната логика съдът няма право да решава спорове в политически партии, както прави това във всички останали организации.

Доколкото си спомням, Нинова е юрист по образование и не допускам, че подобна некомпетентност може да се прояви дори от първокурсник по право. Няма нищо скандално във факта, че е призована да дава обяснения в съдебен спор, както това правят всички останали българи. Още повече че една съдебна инстанция вече отсъди в полза на Кирил Добрев.

Отклоних се да коментирам това, но се надявам, че ми следите мисълта. В казуса, който обсъждам, Нинова просто излъга, защото са я потърсили за дело, което тя самата води срещу мен. Всъщност делата са четири – две са заведени от Корнелия Нинова и две от Калоян Методиев, който беше началник на нейния кабинет като министър на икономиката в правителството на Кирил Петков. Без да конкретизирам за какво са те, ще кажа най-общо, че става дума за износа на оръжия за Украйна по тяхно време. По тези дела аз редовно се срещам с призовкари. Посещаван съм от съдебна охрана, чувам се по няколко пъти, за да си уреждаме срещи, на които да ми връчат документи, и т.н.

И през ум не ми е минавало да се изкарвам жертва на прокуратурата или съдебната власт. Въпреки че в Европейския съюз има ясни правила, които описват съденето на журналисти от страна на политици като упражняване на вид цензура. Няма да се впускам в подробности, темата е голяма, а моят фокус е друг и той е за правния нихилизъм, насаждан от юристката и лидер на БСП Корнелия Нинова.

Абсурдно е политик да се държи по този начин. Опасно е да се внушава, че съдът и решаването на административни спорове са репресия сами по себе си. А може би целта й е съвсем друга – да подготви почвата при бъдещи по-сериозни взаимоотношения със закона. Дали Нинова просто не се опитва да изгради легенда за себе си като жертва на прокуратурата, защото знае, че като министър е извършвала неща, за които може да й се потърси съдебна отговорност и когато това стане, да каже „аз съм жертва на политическа репресия“. Не знам дали това е така, просто излагам хипотеза, но предвид досегашното й поведение ми се вижда твърде вероятно.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини