- Реклама -

- Реклама -

18.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Как кръгът „Капитал“ пусна по пързалката ГЕРБ за Иван Гешев

Екип на „ФИЛТЪР“

Кръгът „Капитал“ и мозъчното им гуру Иван Кръстев са причината за разлома между ГЕРБ и Иван Гешев. Сценарият е старателно подготвен от няколко месеца, но действията се развиват малко по-рано от предвиденото – точно по време, когато тече второто посещение на главния прокурор на България в САЩ. Именно това посещение е в основата на скандала, сочат последните събития. Първата визита на Гешев в Америка не бе приета публично като толкова сериозна заплаха от хората на Иво Прокопиев, но в същото време те са си дали сметка, че нещо сериозно се случва отвъд Океана. Второто пътуване на обвинител №1 е засилило страховете на капиталци и е ускорило задействането на плана. Съвсем не беше случаен фактът, че Иван Кръстев беше в България три дни преди да гръмне „новината“, че Мария Габриел ще започне работата си като премиер с искане за оставката на Иван Гешев. Така с едно изказване бяха ударени три цели едновременно – Бойко Борисов си развали отношенията с главния прокурор, загуби еврокомисар, който разпределяше 95 милиарда в ресора си и загуби сигурен министър председател.

Бойко Борисов си вкара най-зрелищния политически автогол. СНИМКА:БГНЕС

Публична тайна е, че

Бойко Борисов отдавна изпитва огромни притеснения от Иван Кръстев

и му е много важно колумнистът на „Ню Йорк Таймс“ да го приема като приятел и съмишленик. Очевидно Кръстев е успял да внуши на лидера на ГЕРБ, че по някакви причини войната с Гешев е задължителна и здравословно очистителна за Борисов. Натиск върху лидера на ГЕРБ са оказали и някакви виртуални евреи, за които Бойко е получил информация от бивш силовак, облечен по едно време и с власт в българските служби. И в този момент премиерът в три правителства направи най-голямата си политическа грешка, която може да му струва много оттук нататък. А защо не и всичко.

Защо „Капитал“ и Кръстев толкова бързаха с акцията срещу главния прокурор? Вероятно защото са почувствали заплаха по три линии. Първата е докладът на Държавния департамент на САЩ за провекрата на постолството в София. Самият доклад е озаглавен „Инспекция на Американското посолство в София.“ В него недвусмислено се заключава, че доскорошният посланик Херо Мустафа не е контролирала раздаването на грантове. Става ясно, че Мустафа не е отчитала къде са отивали разплащаните от САЩ грантове. По-конкретно в 22 от 23-те файла за грантове, прегледани от главния инспектор на Държавния департамент, липсва необходимата документация за мониторинг, проследяване и оценка на програмното изпълнение и финансовото управление и отчет на получателя. Става дума за огромни за страната ни суми от десетки милиони долара, които не само не са издигнали авторитета на САЩ, а се е стигнало до контраефект. Америка от символ на свободата бе превърната в необходимото зло за все повече българи.

Второто внезапно посещение на Гешев в САЩ в действителност е втората заплаха за героите от „Капитал“, които не е тайна, че имат и сериозно телевизионно лоби в така наречените ни ефирни гиганти. В спешен порядък видяхме шефката на „Америка за България“ Нанси Шилър в студиото на Светослав Иванов в предаването „120 минути“ по Би Ти Ви. Оказа се, че се появява, за да ни обясни как раздадените 47 милиона долара били насочени към правилните хора, правилните проекти и правилните неправителствени организации, наричани НПО-та от простолюдието и NGO-та от жълтопаветните полиглоти.

Посещението на Иван Гешев в Щатите значи смяна на караула

и привличането от американските власти на главния прокурор като инструмент за влияние. Американската политика винаги е била изключително прагматична и щатските анализатори са си дали сметка, че похарчените десетки милиони долари на американските данъкоплатци, не само не са имали ефекта, който капиталци са им обещавали, но се е стигнало и до превръщането на САЩ в мръсна дума и до засилване на антиамериканските настроения в България.

Успоредно с това е известно, че през последните години хора от въпросните НПО-та се сдобиха със скъпи имоти по нашето Черноморие и гръцкото крайбрежие, а в София притежават цели сгради в идеалния център. Отделно на това обект на разследване са имоти в Сингапур, Лондон и Виена.

Иван Кръстев и Иво Прокопиев – една дълго продължаваща схема за пари и власт

Третият голям страх на кръга „Капитал“ е, че започва реалната смяна на играчите, на които оттук насетне ще залага Вашингтон. Това е най-болезненият кошмар за Иво Прокопиев и Иван Кръстев. Именно загубата на монопола да бъдат единствен глас на Америка в България е ужасът на грантовите бизнесмени и журналисти. Точно през този монопол и през паричните потоци от Щатите те купуваха министерски постове, издържаха цяла медийна империя, която в нормални пазарни условия не би оцеляла, и трупаха отвращението на редовите граждани. Отвращение, което стигна своя апогей при тоталния контрол на цели бизнеси в страната като този с ВЕИ, заради които бе преправен и Планът за възстановяване и устойчивост.

Допълнително монополът, който Прокопиев и Кръстев имаха с помощта на Сорос, им позволяваше да осъществяват партийно инженерство – първо с партиите от ДБ, а после и с „Продължаваме промяната“. Арогантността им стигна до там, че Иван Кръстев не криеше близостта си с американския чиновник Джеймс О’Брайън. Нещо повече българинът публично обясни, че О’Брайън, който отговаря за прилагането на акта „Магнитски“, всъщност ръководел „бизнес за взимане на заложници“. Това беше разкрито от сайта „Афера“ а на 6 март „Филтър“ пусна видео от срещата, която бе послание за сплашване на някои български политици.

Сега е съвсем разбираем и обясним неистовият страх, че Прокопиев и Кръстев ще бъдат оттеглени като единствения представител на Америка за България и това доведе до активирането на атаката срещу новия силен Иван Гешев. В атаката участва един от уплашените политици Бойко Борисов, който допусна да е оръжие на Прокопиев и Кръстев. А последните двама имат за какво да се страхуват. Със сигурност Гешев е получил зелена светлина да доведе до край дела, свързани с български политици и бизнесмени. Главният прокурор сам обяви, че продължава работата по „Барселона гейт“. В последните дни обаче „Филтър“ научи, че от края на миналата година водеща американска правна кантора е подала информация на българските власти, свързана с бившия премиер Кирил Петков. Там директно се говори за възпрепятстване на правосъдието и съмнения за корупция.

Очаквайте в следващите два дни сензационно разкритие на „Филтър“ по тази тема!

 

 

- Реклама -

Последни новини