16.8 C
София
неделя, 26 май 2024 г.

Как училищен директор, тенис шеф и полицаи прикриха Йоан Матев за убийството в Борисовата градина

Трифон ПАНАЙОТОВ

На фона на ожесточените политически дебати за смяната на главния прокурор оправдателната присъда на Йоан Матев, подсъдим за убийството на 15-годишния ученик Георги Игнатов в Борисовата градина, даде предупредителен сигнал в обществото, че проблемите в правосъдната система няма да изчезнат с „изчегъртването“ на Иван Гешев.

Абсурдните мотиви на трима от членовете на съдебния състав на Софийския градски съд, написани и обнародвани цели 10 месеца след постановената в началото на март м.г. оправдателна присъда на Йоан Матев, за пореден път затвърдиха усещането, че съдебната власт не защитава правата и законните интереси на гражданите, а напротив
– дава възможност за измъкване дори на извършители на убийства, уличени с безспорни доказателства.

Далеч по-смущаващият извод от съдебния процес за клането в Борисовата градина обаче е, че десетки хора, сред които преподаватели, спортни треньори и даже училищен директор са прикривали дълго време единствения заподозрян извършител.

„Филтър“ разглежда под лупа съдебния процес за убийството на деветокласника от Търговско-банковата гимназия Георги Игнатов, намушкан смъртоносно с нож през лятото на 2015г. в Борисовата градина. Седем години по-късно виновен за насилствено отнетия живот на 15-годишния тийнейджър няма.

Деветокласникът Георги Игнатов издъхва на пейка в Борисовата градина прободен няколко пъти с нож в гърдите и в корема на 2 юни 2015 г. броени минути преди траурните сирени в памет на Христо Ботев да засвирят в София. Момчето има среща в парка със своята приятелка Лора и със свои съученици, предварителната им уговорка е да се срещнат на пейките зад сектор „В“ на националния стадион „Васил Левски“.

Деветокласникът Георги издъхва от прободни рани с нож на 2 юни 2015 г.,

„Георги ми позвъни по телефона в 11:43 часа. Каза ми: „Лора, моля те ела, наръгаха ме!“. Тръгнах към алеята към Конната база. Видях го да лежи по гръб на една пейка. Портфейлът му беше отворен, а до него имаше тесте карти. Георги гледаше в една точка, имаше пяна на устата и си държеше ръката върху корема, откъдето бликаше кръв. Издаваше ужасяващи звуци, опитваше се да си поеме въздух. Държах го за ръката, а той гаснеше пред очите ми… Дойде наш общ приятел, после полиция и линейка. На лекарите им трябваше само минута, за да констатират, че той е мъртъв“, разказа под клетва в съдебната зала Лора Крашевска, приятелката на убития Георги. Нейният разпит пред съда е направен почти 3 години след смъртта на 15-годишния тийнейджър.

Именно непълнолетната Лора, заедно с друго смело момиче на нейната възраст, а не десетките разследващи полицаи, мобилизирани да разкрият извършителя на убийството в Борисовата градина, хващат дирите на Йоан Матев. През есента на 2016г. с момичето се свързва ученичката от частната столична гимназия „Езиков свят“ Стефания Коларова, която му съобщава, че окървавеният младеж, тичащ по тротоара на бул. „Драган Цанков“ минути след като Георги е намушкан с нож, е бившият ученик от елитното частно школо Йоан Матев.

Георги с приятелката си Лора

Стефания предава на Лора цяла папка със снимки на Йоан, описва как той е бил разпознат от десетки ученици като окървавения бегач от видеото и ù разказва, че дни след случая той внезапно напуска гимназията „Езиков свят“. Макар Лора веднага да сигнализира в полицията, заподозреният Йоан е арестуван 605 дни след убийството на Георги в Борисовата градина – на 22 февруари 2017 г. Паралелно с Йоан е задържан и неговият брат Марсел, който издава родственика си по време на 4-часова беседа с криминалния психолог Мария Раданова.

Според разказа на Марсел в деня на убийството на Георги той и брат му имали тренировка по тенис в Борисовата градина. Йоан обаче казал, че отива да се поразходи, и повече от час не се появил на кортовете. Върнал се с други дрехи, а в съблекалнята казал на брат си, че е направил огромна глупост – намушкал с нож момче, на което искал да вземе парите, а всичко станало за секунди и напълно инцидентно.

Веднага след убийството Йоан побягнал по бул. „Драган Цанков“, като първата му работа била да се отърве от ножа. 17-годишният тогава Матев скрива хладното оръжие в шахта до сградата на Българското национално радио. По щастливо за него стечение на обстоятелствата шахтата попада в тъй наречената „мъртва зона” на охранителните камери. След това се преоблякъл и изхвърлил в контейнер за боклук край столичен търговски център маратонките и дрехите, с които бил при нападението над Георги. Ножът е открит от полицаите в шахтата, посочена от Марсел. И макар че ДНК експертиза не можа да бъде изготвена заради липсата на годен материал върху ножа, престоял почти 2 г. в шахта, съдебномедицинската експертиза установява, че
откритият нож е оръжието на престъплението.

Шахтата до БНР, в която Йоан изхвърля ножа си.

Поразителен гаф ли е на криминалистите, че не са съумели да разкрият почти две години самоличността на непълнолетен ученик, заснет от камера за видеонаблюдение
посред бял ден в центъра на София? Само часове след като Георги е намушкан смъртоносно с нож в Борисовата градина, от полицията разпространяват видеокадри, на които ясно се вижда лицето на тичащ младеж с окървавено слепоочие. Видеото бе излъчвано дни наред по всички телевизии, а вестници и сайтове публикуваха снимката на заподозрения убиец в продължение на месеци.

И въпреки това нито един официално постъпил сигнал до МВР!

В деня след задържането на Йоан Матев и шумното медийно оповестяване на новината, че убиецът от Борисовата градина е арестуван, Мирослав Паскалев, баща на
най-добрия приятел на убития Георги, открито застъпи версията, че полицията и учителите на Йоан са го прикривали заради неговия баща Ивелин Матев – дългогодишен граничен полицай на ГКПП „Калотина“, издигнал се до началник на
паспортния контрол.

„Баща съм на най-близкия приятел от първи клас на убитото дете. Геш издъхна пред очите му и тези на приятелката му. Никой не е мълчал от страх, а напротив. Надявам се, че при публичния процес журналистите ще се запознаят с показанията на децата. Никое от децата не го беше страх да говори и никое не мълчеше. Бащата на Лора почти цяла година не смееше да остави дъщеря си сама, след като още в началото се разбра, че МВР най-нагло прикрива убиеца“, написа във фейсбук профила си таткото на най-добрия приятел на убития Георги.

Уви, голяма част от думите на съкрушения родител намериха своето официално потвърждение по време на съдебния процес срещу Йоан Матев, завършил с оправдателната му присъда на първа инстанция.

След задържането на Йоан през февруари 2017 г. десетки негови бивши съученици от частната гимназия „Езиков свят“ са разпитани от полицията. Почти всички признават едно и също – в училището разпознали Йоан като бягащия окървавен младеж от Борисовата градина само часове след убийството на Георги. Някои от младежите си спомнят, че Йоан се е появил в училището късно следобед в същия ден на убийството и имал кръв по главата, която старателно измил на мивката в тоалетната.

Директорът на частната гимназия Василка Николова обаче наредила на всички ученици за нищо на света да не коментират подозренията си относно Йоан. Заместник-директорът Весела Дренчева, както и други педагози, също внушили на своите възпитаници, че е недопустимо на база голословни твърдения да се обвинява млад човек в убийство.

Директорката на „Езиков свят“ Василка Николова

По време на съдебния процес става известно и друго – че училищното ръководство не е спазило разпореждане, дошло от регионалния инспекторат след искане на МВР снимката на тичащия окървавен младеж от Борисовата градина да бъде разлепена на видни места в гимназията. Вместо това домакинът на „Езиков свят“ Светослав Николов (съпруг на директорката Василка Николова, б.а.) залепил снимката за издирване на вътрешната врата на някаква канцелария, така че да не е на особено видимо място.

„Опитват се да обвинят нас, че сме прикривали Йоан, но ние не сме полицаи. Дни
след трагедията в Борисовата градина от МВР поискаха пълен списък на учениците, които не са били на училище на 2 юни 2015 г. Предоставихме всички извинителни бележки, в това число и на Йоан. Месец по-късно отново ни искаха данните и отново ги дадохме. Какво повече можехме да направим?“, защити се в съдебната зала по време на едно от заседанията домакинът Светослав Николов.

Сред ятаците на Йоан Матев се оказа и тенис шефът Димитър Войнов, който е в Управителния съвет на тенис клуб „Левски“. В качеството си на главен секретар на тенис клуба, Войнов издава фалшива извинителна бележка с подпис и печат на която е написано, че заради състезание Йоан ще отсъства от училище от 1 до 14 юни. Никой от треньорите и ръководителите на тенис клуб „Левски“ обаче не информира полицията след убийството на Георги Игнатов, че трениращият при тях Йоан не се е явил на тенис корта в Борисовата градина на 2 юни 2015 г. Убийството на 15-годишния ученик се случва на има-няма 100 метра от кортовете на „Левски“…

Извинителната бележка от тенис клуб „Левски“, подписана от главния му секретар Димитър Войнов

След убийството на Георги Йоан Матев и по-малкият му брат Марсел спират да посещават училището „Езиков свят“, като Йоан даже не си взема дипломата за завършено средно образование. Въпреки че остава без тапия, Матев е приет за студент по право в Благоевградския университет. Освен че сменя училището и града, Йоан Матев променя и външността си. Пуска си брада и започва да тренира културизъм. Набързо натрупва мускулна маса чрез стероиди и хормон на растежа и за няколко месеца прибавя близо 30 кила към теглото си, за да не бъде случайно разпознат в Благоевград като „беглеца с окървавено чело от Борисовата градина“. Когато на 22 февруари 2017 г. полицията го арестува за убийството на деветокласника Георги, външният му вид коренно се различава от този на бягащото момче по „Драган Цанков“.

Въпреки многобройните доказателства за вината на Йоан Матев, сред които намереният нож от убийството, видеозаписът от бягството му, локацията на мобилния
му телефон показваща, че в 11:42 ч. на 2 юни 2015 г. той е бил до пейката в Борисовата градина, на която в същия момент е убит Георги, както и показанията на
десетки негови бивши съученици след задържането му, подсъдимият студент по право в Благоевградския университет беше оправдан от Софийския градски съд през пролетта на 2021 г.

Още тогава се разбра, че Йоан Матев е оневинен от двама от съдебните заседатели и от младшия съдия в състава, като тяхното мнение надделява над това на председателя на съда Руси Алексиев – изключително рядко срещана практика в съдебните среди. Едва преди 2 седмици обаче най-после бяха публикувани и мотивите, с които трима
от членовете на съдебния състав обявиха за невинен Йоан Матев.

Според тях безспорно е доказано, че Йоан е бил в района на убийството, но липсвали доказателства за това кои хора са ползвали другите пътища за оттегляне от района на местопрестъплението в Борисовата градина. Заради това мнозинството от съдебния състав приема, че на мястото може да е имало друг човек, който да е извършил убийството на Георги, а Йоан само да е видял това или да е имал някаква друга връзка, но да не е нито извършител, нито помагач. В старанието си да оневинят подсъдимия, тримата от съдебния състав стигат и до открит цинизъм в съжденията си: Йоан Матев би могъл да бъде подведен под отговорност по частно наказателно дело, че не е помогнал на наръган с нож човек. Престъплението обаче можело да бъде разследвано само ако пострадалият подаде жалба до прокуратурата, което не било направено. Пострадалият Георги Игнатов умира от кръвозагуба само минути след като е наръган няколкократно с нож в корема…

Оправдателната присъда на Йоан Матев, постановена от Софийския градски съд, не е окончателна, тепърва предстои процесът да се гледа на горна инстанция в Апелативния съд. Досегашното развитие на случая обаче не вдъхва кой знае какви надежди, че убийството на 15-годишен ученик на оживено място посред бял ден в центъра на София ще бъде разкрито, а извършителят – вкаран в затвора.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img