- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
сряда, 7 декември 2022 г.
9.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Как #MeToo промени Холивуд

Избрано

Знакови фигури в света на кинематографията са на подсъдимата скамейка по обвинения в сексуално насилие през последните седмици, когато се навършиха пет години от началото на движението  #Аз също (#MeToo). 

То бе провокирано от разкритията, публикувани от „Ню Йорк таймс“ и „Ню Йоркър“ за това как маститият продуцент Харви Уайнстийн се възползва от позициите си в Холивуд, за да изнудва за секс млади актриси.

Днес Харви Уайнстийн е осъден за сексуални престъпления, излежава наказание от 23 години затвор и продължава да отговаря за злоупотребите си в съдебна зала, лишен от ореола на високата си професионална и обществена позиция и слава.

В края на октомври в Лос Анджелис започна ново дело срещу него, в Ню Йорк той обжалва присъдата си. Пак в Лос Анджелис пред съд за сексуално насилие се изправи и актьорът Дани Мастерсън.

В петък съдебни заседатели в Ню Йорк признаха за виновен режисьора и сценарист, носител на „Оскар“, Пол Хагис за изнасилване. Наложено му е да плати 7,5 милиона щатски долара на ищцата Хейли Брейст. Няколко седмици по-рано в съседна съдебна зала федерален съд реши, че носителят на „Оскар“, актьорът Кевин Спейси не е насилил сексуално Антъни Рап през 1986 г,. когато ищецът бил тийнейджър.

Всички тези дела бяха заведени, след като през октомври 2017 г. се появиха първите разкрития за Уайнстийн и десетки жени се осмелиха публично да говорят за себе си като за жертви на сексуални посегателства през годините.

„Все още сме в ранните етапи на периода на осмисляне“, каза вашингтонският адвокат Дебра Кац, цитирана от Ей Би Си нюз. Кац е представлявала много ищци срещу сексуални насилници, но не участва в никое от посочените по-горе дела.

Изследване на правозащитната група WIF (Women in Film – Жените в киното) от Лос Анджелис установи, че 83 на сто от анкетираните забелязват напредък по отношение на гласността и непоносимостта към тези престъпления след 2017 г. В същото време 69 на сто от анкетираните споделят, че лично са преживели насилие или недопустимо поведение на работното място от началото на движението #Аз също.

„Изгубена е инерцията“, каза изпълнителният директор на WIF Кирстен Шафър по повод на движението за равни права и представителство на жените.

Опитни филмови продуценти често карат актьорите да заснемат сексуални сцени още в първия снимачен ден. Така актьорът няма възможност да размисли дали да не откаже голи сцени в хода на продукцията, когато и наемането на друг изпълнител би било по-скъпо, посочи Би Би Си. И това все още се случва в Холивуд, пет години след като бе разтърсен от разкритията, разгърнали движението #Аз също.

Днес обаче продукциите често ангажират специален координатор, чиято функция е да гарантира на актьорите, че ще се чувстват удобно и безопасно при симулирането на секс по време на снимки.

По този повод Шафър коментира, че има напредък. „И затова не е супер депресиращо“, защото „много хора проявяват загриженост, въвеждат нови политики, задвижват програми“. Според мнозина в Холивуд тези нови политики дават резултати, посочва Би Би Си.
Актриси казват, че им се предлагат по-интересни роли, и че се появяват нови възможности за жените в снимачните екипи, като сценаристи и режисьори.

Една от първите публични изобличителки на Уайнстийн – актрисата Розана Аркет, бе член на комисията в Гилдията на филмовите актьори, въвела позицията на координатор в продукциите, в които има сексуални сцени.

„Много хора бяха против тази позиция, но пък иначе има много злоупотреби и насилие“, каза актрисата пред Би Би Си.

Източник: БТА

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини