17.3 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.

Калина Константинова: До момента у нас са влезли 69 735 бежанци от Украйна


До момента у нас са влезли 69 735 бежанци от Украйна. 33 156 от тях са напуснали пределите на страната. Това заяви на брифинг на Кризисния щаб към Министерски съвет за бежанците от Украйна вицепремиерът Калина Константинова.

„Една трета от останалите в България бежанци от Украйна са деца“, добави тя.

Към щаба има шест работни групи: Граничен контрол, Временна закрила, Транспорт, Настаняване, Социални въпроси и заетост, Публична информация.

„Това, което ни се случва в момента, се случва за първи път в историята на ЕС. За първи път се активира директивата за временна закрила във всички държави членки. Такава вълна от бягащи хора от война не е имало от десетилетия, през 2013-2015 г. вълната от сирийски бежанци се изразяваше в 21 000 души за година, днес имаме над 60 000 души само за две седмици“, добави вицепремиерът.

Константинова поясни, че приоритет на българското правителство е сигурността.

„Имаме изпратени шестима консули, които се намиран на границите на Украйна с Молдова и Румъния. Първата информация, че пристига автобус с 50 души, получаваме достатъчно бързо, за да подготвим всички останали компоненти по веригата за действие. Още оттам знаем къде искат да отидат тези хора. Това е много важно“, обясни полковник Валери Рачев.

Той добави, че 12 автобуса от Министерството на отбраната работят непрекъснато.

„Работна група под ръководството на Министерството на транспорта работи с частни превозвачи, които ще поемат трафика при случай на значително увеличаване на преминаващите границата. На третото ниво е транспортът, който общините могат да осигурят за вътрешно придвижване на пристигналите в самия град“, поясни още Рачев.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини