spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
9.6 C
София
Категории:

Канада и Германия подписаха за трансатлантически доставки на водород

Избрано

Лидерите на Канада и Германия подписаха споразумение, което отваря пътя за трансатлантически доставки на водород като част от мерките за освобождаването от зависимостта от руска енергия, съобщи Франс прес.

По време на съвместна пресконференция на канадския премиер Джъстин Трюдо и германския канцлер Олаф Шолц, който е на посещение отвъд океана, Трюдо каза, че „светът не може да продължава да разчита на авторитарни държави, които ще превръщат енергийната си политика в оръжие, както го прави Русия, които не се интересуват от възникващите проблеми за околната среда, трудовите и дори човешките права“.

От своя страна, германският канцлер Олаф Шолц каза, че има необходимост да се обсъждат краткосрочните доставки на втечнен природен газ, но че в дългосрочна перспектива истинският потенциал е заложен във водорода от слабонаселените райони на Атлантика“.

Франс прес коментира, че Канада се стреми да се превърне в един от главните износители на водород и други подобни чисти технологии в областта на енергетиката, за да измести горивата, които затоплят климата, а Германия е една от първите държави, които имат намерение да започнат да внасят екологични горива.

Последни новини