- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 29 ноември 2022 г.
3.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Карадайъ пред световните либерали: Международният ред е на кръстопът!

Избрано

 

„Войната в Украйна води до нарастваща продоволствена криза. Над всичко обаче е човешката трагедия, загубата на животи, 11 милион разселени хора. За първи път от много години и инфлацията се превърна в огромен проблем. Пред нас стои заплахата за спускане на Желязна завеса, от нас зависи да не позволим.“ С поздрав на английски започна речта си Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС, при откриването на 75-годишнината на Либералния интернационал и конгреса, посветен на тази годишнина.

Ето какво каза той:

„Международният ред е на кръстопът. Войната на Русия потопи международния ред, закотвен в устава на ООН, в безпрецедентна криза. Затова трябва да се възстанови световният ред. Ето няколко въпроса, които са на дневен ред.

  1. За съжаление през последните години светът влиза от криза в криза. Пандемията преобърна живота и икономиката. Продължаващото разпространение на вируса може да доведе до нови и по-смъртоностни варианти, което да доведе до задълбочаване на разделението между бедните и богатите страни.
  2. Войната в Украйна води до нарастваща продоволствена криза. Над всичко обаче е човешката трагедия, загубата на животи, 11 милион разселени хора. Сърцата и мислите ни са с тях.

Икономическите последици от войната и енергийната криза бързо се разпространиха. Стотици семейства са с по-ниски доходи.

Войната повигна въпроси, които през годините бяхме забравили. Без съмнение Европа и Африка не могат да избягат от последиците на този пазар. Въздействието на тази криза ще бъде тежко за Африка.

Съществува непосредствен въпрос как тази криза засяга мира и сигурността на континента.

  1. За първи път от много години инфлацията се превърна в огромен проблем. Растежът на икономиката намалява, а инфлаицята се повишава. Доходите на хората намаляват, трудностите се увеличават.

Тази двойна криза – пандемия и война, се усложнява от фрагментацията на света на геополитическите блокове. Подобна тектонична промяна би донесла до болезнени разходи. Веригите за доставки, развойната дейност ще бъдат прекъснати. Намирането на алтернативи е трудно. По-бедните страни в Африка и Азия ще понесат тежестта. По-високите цени на храните свиват доходите на хората по света.

Тази фрагментация е най-голямото предиздикателство за основаната на правила рамка, която спомогна за подобряване на жизненото развитие по света.

Днес, когато честваме годишнината на Либералния интернационал, си даваме сметка, че либералният световен ред трябва да бъде възстановен.

  1. Както подчертава последният доклад на ООН за климата, заплахата за планетата не изчезва, а става по-голяма. Трябва да изградим устойчивост срещу предстоящите сътресения. Да изградим система, която гарантира енергийна и продоволствена сигурност.
  2. Последният глобален въпрос е за цифровата революция. Това включва преквалификация на хората за все по-дигиталната икономика и отключване на иновациите. Бъдещето е цифрово, но и либерално, носи равни възможности, растеж и прогресивно мислене.

Действията, които предприемаме, ще определят бъдещето ни.

Кризите задълбочават нетолерантността към етнически и религиозно различните. Либералният свят полага усилия, за да защити човешките права. Нашите демократични системи трябва да бъдат укрепени, за да издържат на бъдещи предизвикателства. В идеята за отвореното и свободно общество, включването на гражданите в политическите процеси е много важно.

Както след Втората световна война, така и днес пред нас стои заплахата за спускане на Желязна завеса. Говоря като председател на партия, чиито членове и симпатизанти са жертва на живота от другата страна на завесата. От нас зависи да не позволим пускането на такава завеса. Като помагаме на нашите съмишленици, които се опитват да не позволят на авторитаризма да вземе връх и на поставянето на държавата над човешките права. Трябва да успеем, защото сме заедно, нашите принципи и ценности ни дават сили и вяра.

Пожелавам успех на конференцията и мъдри решения“, завърши речта си Мустафа Карадайъ.

 

Столицата ни е домакин на конгреса на Либералния интернационал, който ще се проведе от 30 юни до 3 юли. Домакин на конгреса е българската либерална партия ДПС

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини