spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
15.3 C
София

Шефът на „Европол“ Катрин де Бол: Засилваме помощта за България срещу мигрантите

Избрано

„Тук съм, за да обсъдим подкрепата си за България в борбата й срещу тежката организирана престъпност. „Европол“ работи активно в борбата срещу незаконната миграция и каналджийството.“ Това каза директорът на организацията Катрин де Бол, която е на посещение в България. Двамата с МВР-шефа Иван Демерджиев дадоха брифинг.

Още миналата седмица европейската полицейска служба е оказал подкрепа на страната ни при разследването на трагичния инцидент в Бургас, където при акция по залавяне на мигранти загинаха двама полицаи. Направена е незабавна проверка в базата данни на „Европол“, за да се установи самоличността на престъпниците.

България е сред основните страни за транзит на мигранти, които влизат от Турция, отбеляза Катрин де Бол.  – Ситуацията в Европа се промени драматично и това повишава ролята на европейската полицейска агенция. Много събития като в Афганистан и Украйна показаха, че има нужда от по-силно международно сътрудничество. Знаем за трагичните събития в Бургас. Тази трагедия показва как престъпните мрежи работят и бързо се променят спрямо новите условия.“

МВР шефът Иван Демерджиев отбеляза, че при разговорите Катрин де Бол акцентът е паднал върху сътрудничество в борбата срещу незаконния трафик на хора и каналджийството. Той потвърди, че е засилена охраната на границата и че се използват дронове.

Последни новини