- Реклама -

- Реклама -

8.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Киев отхвърли предложение на Москва за хуманитарни коридори към Русия и Беларус

Украйна отхвърли предложението на Москва за хуманитарни коридори към Русия и Беларус, заяви украинският вицепремиер Ирина Верешчук.

„Това не е приемлив вариант“, каза тя, след като Русия предложи преминаването на цивилни граждани от Харков, Киев, Мариупол и Суми.

„Цивилните граждани няма да отидат в Беларус и след това да се качат на самолет за Русия“, допълни тя.

По думите на съветник на украинския президент Зеленски предложението на Русия е „неморално“. А БиБиСи цитират Червения кръст, чийто представители твърдят, че пътят за излизане от Мариупол е миниран. Прегрупирането на руските сили в района на Киев продължава. Според украинския генерален щаб руските войски струпват боеприпаси, танкове и бронетранспортьори за масирана атака срещу украинската столица. Хората, останали там, се подготвят за най-лошото.

„Първо това е нашата страна – за това оставаме, второ – нямаме роднини никъде другаде в Украйна, трето – вярваме в нашите въоръжени сили!“, заяви Анабел, доброволец.

През изминалата нощ най-малко трима цивилни за загинали при опит да напуснат Ирпин, на около 30 километра от Киев. По данни на ООН от началото на военните действия в Украйна са загинали над 360 души.

В поредното си обръщение президентът Зеленски критикува липсата на реакция от страна на Запада след заканите на Москва, че ще днес ще атакува украинския военно-промишлен комплекс.

„Дързостта на агресора е ясен сигнал към Запада, че санкциите срещу Русия не са достатъчни. Защото те не разбраха, не ги усетиха. Те не видяха, че светът наистина е решен, че наистина се стреми да спре войната. Няма да се скриете от тази реалност. Няма да се скриете от новите убийства в Украйна“, допълни президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Няма да забравим, няма да простим, каза още Зеленски. От руското военно министерство предупредиха, че всяка държава, която предостави летищата си на Украйна, с цел атака срещу Русия, ще се счита за участник във въоръжения конфликт. Показаха и движението на танкова колона близо до Киев. Тежка остава ситуацията и в районите на Чернигов, Николаев и Харков.

 

Източник: Нова

снимка: Нова

- Реклама -

Последни новини