- Реклама -

- Реклама -

събота, 28 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Кипър променя закони заради силния мигрантски натиск

Кипър променя законодателството, за да противодейства на силния миграционен натиск върху страната.

Бюджетът за догодина предвижда допълнителни средства за изграждане на необходима за приемане и настаняване на бежанците инфраструктура.

Над 36 000 молби за убежище са висящи за разглеждане в момента пред Службата за убежище и пред съда за международна закрила. От януари до октомври тази година новите подадени заявления са надхвърлили 18 000, близо 7000 незаконни мигранти са върнати в страните им досега.

Данните съобщи вътрешният министър Никос Нурис в парламента при обсъждането на бюджета на министерството за догодина.

За облекчаване на ситуацията се подготвя законопроект, с който ще бъдат намалени сроковете за разглеждане на молбите на търсещите убежище и ще се въведат санкции при неспазване на процедурите, включително преразглеждане на получаваните от нарушителите помощи.

Правителството ще продължи да изгражда телената ограда, за която досега е похарчило 2 млн. евро, по разделящата острова буферна зона, тъй като през нея преминават 94% от влизащите в Кипър незаконни мигранти, насърчавани от Турция, заяви Никос Нурис.

Близо 16 млн. евро са заложени в бюджета за догодина за два нови мигрантски центъра, за които Европейската комисия отпусна допълнително 68 млн. евро.

- Реклама -

Последни новини