19.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Кирил Ананиев: Бюджет 2022 е социален експеримент

Като „социален експеримент“ и „предизборен бюджет“ определи проекта за Бюджет 2022 бившият финансов министър и настоящ депутат от ГЕРБ Кирил Ананиев.

Според него план-сметката стъпва на грешна философия, прави се без приета управленска програма на правителството, а и няма годишно измерение, предвид планираната актуализация през юни. Липсва прозрачност и предвидимост, както за гражданите, така и за бизнеса, изтъкна Ананиев.

„За мен в личен план, като човек, правил десетки бюджети на държавата – това не е моя бюджет – изграден е на грешна философия, липсват конкретни политики и реформи, структуриран е върху грешно планиране.“ – каза бившият финансов министър.

Според Кирил Ананиев в проекта за бюджет е предвиден прекалено висок ръст на брутния вътрешен продукт – прогноза, която се разминава с тези на БНБ, Световната банка и Европейската комисия.

Индексът на предвидената инфлация от 5,6%, според Кирил Ананиев, пък е прекалено нисък. Очакванията на бившия финансов министър са за годишна инфлация от 10%-11%.

Размерът на дълга също е притеснителен предвид факта, че след въвеждането на валутния борд всички финансови министри са изповядвали философията на стабилно финансово управление и политика, която да не води до прекомерно увеличаване на задлъжнялостта, коментира още Ананиев.

Според него заложеното повишение на доходите ще обхване твърде малко хора у нас, а и ще бъде изядено от инфлацията.

Евентуален военен конфликт между Русия и Украйна би повишил още повече цените на стоките у нас.

„При евентуална война доставките на газ може да не са редовни, което значи, че бизнеса у нас или ще е затруднен да осъществява дейност, или ще я осъществява на много по-високи цени, а оттам и инфлацията ще се повиши“, коментира Кирил Ананиев.

Според него управляващите са се забавили с компенсациите на високите цени на енергоносителите за бизнеса като е трябвало да ги въведат още през лятото.

Относно намалението на бюджета на ВСС и БНТ Ананиев коментира, че според него то не е мотивирано.

 

Източник: БНТ

кадър: БНТ

Последни новини

- Реклама -