- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 29 ноември 2022 г.
3.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Кирил Петков: Ако си мислите, че с оставката ще ни притесните, грешите

Избрано

Премиерът Кирил Петков, който отмени пътуването си до Азербайджан, за да присъства на днешното пленарно заседание, защити Никола Минчев. Той заяви, че дори оставката на Минчев да бъде гласувана, то това няма да притесни правителството.

Изказването му бе част от дебата за освобождаването на Никола Минчев като председател на НС, което депутатите обсъждат вече много часове.

Петков упрекна ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и „Възраждане“, че поставяли една оставка пред актуализация на бюджета. Причината – днес народните представители от тези групи отделят часове за дебати по освобождаването на един пост, а не за актуализацията на бюджета, която е на дневен ред.

Премиерът заяви, че Никола Минчев е  „много добър, отличен професионалист“. Той добави, че е чувал от ГЕРБ, „Има такъв народ“, „Възраждане“, че Никола Минчев е много добър професионалист, въпреки че днес те слагат темата за отстраняването му като приоритет номер едно.

В емоционално слово Петков се обърна към всяка една групите в новата четворна коалиция:

„Ако си мислите, че с оставката ще ни притесните като правителство и ще се договаряме с вас, грешите“, каза той на ГЕРБ-СДС.

„На ДПС ще кажа: Ако си мислите, че ще намалим броя на сигналите до европрокуратурата и че ще спрем да повтаряме, че Делян Пеевски е един от най-корумпираните хора според американските власти, няма.“

На ИТН Петков каза, че знае, че са притискани от партийното ръководство. Последно премиерът се обърна към „Възраждане“ и ги попита как ще се нарекат патриоти, ако гласуват с ДПС. (По-късно това му изказване бе разкритикувано от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който го упрекна, че призовава за етническо разделение.)

„Ето това е задкулисието, срещу което се борим всеки ден“, обобщи премиерът. Това му изказване бе посрещнато с аплодисменти от ПП и възгласи „оставка“ от ДПС.

Йордан Цонев от ДПС отговори, че наистина най-важната тема не е оставката на Минчев, а оставката на правителството.

Разглеждането на предложението за предсрочно освобождаване на председателя на НС Никола Минчев бе включено като точка 5 в дневния ред – след актуализацията на бюджета. Това предложение бе прието с 224 гласа „за“, 2 „против“ (ПП) и 5 „въздържал се“ (ПП). По този начин управляващите опитаха да забавят гласуването на освобождаването на Минчев, така да падне кворумът, след което гласовете на ПП, БСП, ДБ, както и на независимите депутати, да са достатъчни, за да запазят председателското място на Никола Минчев.

Председателят на ПГ на ИТН и доскорошен коалиционен партньор Тошко Йорданов поиска освобождаването на Минчев да мине преди бюджета, а зам.-председателят на НС Мирослав Иванов направи контрапредложение – първо бюджет, а после оставки. Той се аргументира с това, че за държавата е много по-важна актуализацията и заложените в нея антикризисни мерки и увеличение на пенсиите. Очаквано новата коалиция между ИТН, ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ осигури мнозинство и предложението на Йорданов бе прието със 123 гласа „за“, 109 „против“ и 2 „въздържал се“.

Тошко Йорданов представи мотивите за искането, което бе направено вчера. Причината – вчерашното заседание на НС, когато Никола Минчев реши да не закрива изслушването на външния министър Теодора Генчовска след като народните представители гласуваха за открито заседание. Докато председателят на ИТН четеше мотивите, Минчев влезе в зала и седна при съпартийците си от ПП. Депутатите от ПП, БСП и ДБ, както и почти всички членове на Министерски съвет, сред които и Асен Василев и Кирил Петков, го посрещнаха на крака и с аплодисменти.

Веднага след това председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров излезе на трибуната и заяви:

„Мафията си поиска държавата, мафията безцеремонно иска да удари върху на нашата парламентарна република.“

По думите му днешният вот цели „мафията да си преброи гласовете в залата“. Той определи искането като „поръчково разчистване на сметки“.

Гюров отново се обърна към депутатите от ИТН и призова още хора „да застанат от правилната страна на историята“.

„Ако депутатите са уплашени, то как българите да бъдат смели. Не предавайте избирателите си“, заключи той.

Николай Ангов (ПП) допълни, че ИТН е предала всичките си обещания и избиратели, защото партията обещаваше да изчегъртва ГЕРБ, а накрая се прегърна с ГЕРБ-СДС и ДПС.

Председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски заяви, че Никола Минчев е най-добрият председател на НС, водил заседанията в последните 8 години.

Зам.-председателят на НС и съпредседател на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов заяви, че Минчев е почтен човек, който опозицията опитва да отстрани по политически причини. Той определи днешната процедура като „пълзящото начало на един преврат“.

Председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пък заяви, че депутатите ще бъдат улеснени ако днес, заедно с оставката на Никола Минчев, гласуват и оставката на правителството.

След поредица от реплики и дуплики, които по същество не бяха свързани с освобождаването на Никола Минчев, спортният министър в оставка Радостин Василев поиска думата и заяви, че ИТН се обединява с ДПС и ГЕРБ-СДС.

Той се обърна и към Ива Митева, спрягана за кандидата на ИТН за наследник на Никола Минчев като председател на НС: „Не ставайте предател, не поемайте поста председател!“

Корнелия Нинова също взе думата и обяви, че новосформираната „алтернативна коалиция“ е обединена от мафията и корупцията. По думите ѝ е парадоксално как стремежите на „Възраждане“ за напускане на ЕС и НАТО се обединяват с евроатлантическите ценности на ДПС, а желанието за „изчегъртване“ на ГЕРБ на „Има такъв народ“ – със самите хора, които искат да изчегъртват. Нинова смята, че това обединение се крепи само и единствено на пари и задкулисие.

Иво Атанасов, един от отцепниците в ИТН, съобщи, че вчера Тошко Йорданов е изпратил при него Виктория Василева и Момчил Иванов, за да му кажат, че може да се върне в партията.

„Каните предател, подлец, да се върне при вас ли“, попита той.

Атанасов обяви, че вчера е присъствал на трибунал в парламента – имало съдии, прокурори, присъди. Присъда срещу премиера, че е национален предател.

„Дали е виновен обаче се решава от съда, не от народните представители или двама служители на Слави Трифонов. ИТН показахме два пъти, че не можем да градим, показахме го в първите 2 парламента, сега показахме, че може да рушим. Това е показателно за тази партия и затова не съм в нея“.

След това депутатът заяви, че Тошко Йорданов ще превърне ИТН в национални предатели.

Атанасов отхвърли обвиненията, че се е отцепил от партията заради обещания за постове. Това са опорките на един служител на Слави Трифонов, който си е помислил, че е властелинът на пръстените, заяви депутатът.

В залата започнаха да ръкопляскат, някои от министрите също, а премиерът Кирил Петков дори му стана на крака и се ръкува с него. Очаквано от ИТН поискаха думата за лично обяснение, но тя не им бе дадена, защото парламентарната група изчерпа времето си за изказвания.

Карадайъ нарече управлението „ужасяващо“, нарече оставката на кабинета „най-добрата антикризисна мярка“ и обвини правителството, че призовава от парламентарната трибуна към етническо противопоставяне.

„Минчев става жертва на, цитирам, мафията, задкулисието, корупцията и всички лъжи, които слушаме няколко месеца. Стигнахме дотам, че министър-председателя на моята Родина да призовава от трибуната за етническо противопоставяне, което не се е случвало от 30 г. „, заяви лидерът на ДПС. Допълни иронично, че за това време през терена на политиката са минали „редица хора“ на „редица постове“, а ДПС неизменно е продължавала да води национално отговорна политика.

Той заяви, че правителството разчита на омраза и разделение и че това са прийоми за „хора, които са политически импотентни, но имат мерак да пребивават на политическия терен и не могат да изкажат на глас това, заради което са там“. По думите му днес предстои естествен политически ход (отстраняване на председателя на парламента – бел.авт.), а след седмица ще е следващият – оставка на кабинета.

„Ние сме тук не за да крепим некадърното ви и корумпирано правителство, а за да го свалим. И ще го свалим“, отговори на премиера от трибуната зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. Той допълни, че въпросът, който най-често чуват от избирателите си народните представители от движението бил кога ще си отиде този кабинет.

Тома Биков от ГЕРБ нарече Кирил Петков „пародия на Робеспиер в Конвента“. Той напомни, че когато започне разпад на управляващото мнозинство, първата жертва обикновено е председателят на парламента, така че вината са исканата оставка е на министър-председателя, който не е удържал необходимата парламентарна подкрепа.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини