17.3 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.
Категории:

Кирил Петков: В испанския доклад има снимки на Борисов, но не го уличават директно

Този коментар, че в „Барселонагейт“ може да има пране на пари, направи премиерът Кирил Петков пред Би Ти Ви по повод данните от Испания. Снимките на бившия министър-председател в испанския доклад са сложени като потенциална свързаност, добави още Петков.

„Всички тези служби – испанските, американските – те не искат дипломатически скандал. Те ни подават информацията, но никой няма да ни свърши нашата работа. Парите са дошли от България през български политици с пране на пари. Това е подадена топка, по която да се работи, за да се стигне до присъди. А единствените които работят са журналистите“, каза още премиерът по повод испанския доклад.

Испанските власти ни дават пример за пране на 5 милиона евро, припомни още Петков.

„Новата КПКОНПИ няма да е алтернативна прокуратура, но ще е от хора, които са много мотивирани и толкова да са ясни доказателствата, че дори прокуратурата да няма избор. Правим всичко възможно да напреднем, но обвиненията и присъдите са в една друга власт, на която няма да влияем. МВР и ДАНС имат пълната свобода, няма нито един човек, който да бъде закрилян“, заяви министър-председателят.

„Няма наши и ваши хора, има хора, които искат да изчистят България и тези от старата система, които искат да се задържат по-дълго. В момента правим списък на българи от чужбина с образование за антикорупция и МВР и искаме да ги привлечем тях. Нямам доверие на Иван Гешев, защото той си е ходил на барове с тези хора и шансът една сутрин да се събуди и да почне да чисти системата, е нулев. Щом толкова много публична информация е навсякъде и едновременно нямаме присъди и истински разследвания, очевадно е, че тази система не работи. Най-добре за всички нас е той да си подаде оставката. Включително и за него. Да направим избор между няколко човека“, заяви още Петков.

„Ако Русия реши, има цялата формирана бойна група да влезе в Украйна. Оттук нататък е въпрос на политическо решение на Владимир Путин. Аз лично продължавам да се надявам, че няма да има война, че това са блъфиращи ходове. В България трябва да застанем с ясни позиции по няколко неща. Първото е да сме сигурни, че сме обследвали всички варианти и сме минимизирали риска за българските граждани от различните негативни ситуации. Една от тях е ако влезе Русия в Украйна и се наложат строги мерки, а Русия отвърне с ответни марки, включително и спирането на газа, която за нас би бил голям удар. Ако това се случи, имаме варианти да запазим енергийната систума на България. Вече съм в разговори с Еврокомисията, за да можем да спрем частично износа на ток и българските домакинства да имат достатъчно енергия. Обследват се варианти за втечнен газ през гръцката връзка. Това ще е тема и на посещението на вицепремиера Асен Василев и на енергийния министър Александър Николов  в САЩ“.

„Едновременно с това се уверихме, че имаме гориво за АЕЦ Козлодуй за две години напред, така че там нямаме риск“, увери министър-председателят.

„От друга страна е важно България да застане на страната на ЕС. Трябва да изглежда, че всички говорим в един глас“, посочи той.

Всеки от коалиционните партньори ще има номинация за БНБ, коментира още министър-председателят на въпрос дали „Продължаваме промяната“ ще предложи преподавателят Илиян Михов за поста.

Затварянето на ДКК не може да стане от днес за днес, то ще отнеме 2-3 години, каза още министър-председателят.

С плана за възстановяване правителството запазва въглищните централи „Марица-Изток“, но по един умен начин за зимата, разясни премиерът.

Източник и стоп кадър: бТВ

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини