9.7 C
София
неделя, 14 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Кирил Петков в челен сблъсък с Томислав Дончев на блицконтрол

„С цялото ми смирение – както бях инструктиран, си позволявам да задам въпрос към премиера Кирил Петков, защото става въпрос за цялостното управление на правителството. Получавате достъп до 50 милиарда за следващата година. Мен ме вълнува кога България ще има одобрен План за устойчивост и одобрени оперативни програми? Кога България ще има достъп до тези пари?“, заяви Томислав Дончев от ГЕРБ от парламентарната трибуна на днешния блиц контрол.

„Директно мога да кажа, че Планът е предаден на Европейската комисия (ЕК) и тя го разглежда. Знаете, че, да речем, в енергетиката имаме голяма зависимост от руския газ, както и от АЕЦ „Белене“, а.. извинете – АЕЦ „Козлодуй“, отговори премиерът.

На реплика, че това „пренаписване“ и „преработване“ на Плана за възстановяване по никакъв начин не е подложен на обсъждане и по никакъв начин не е станал достояние на гражданите, премиерът отговори така: „Първо ще има обществени обсъждания….“

„Да не говорим за нарастващото напрежение в конфликта между Русия и НАТО. Ние като едно ново правителство не можем да приемем този тип зависимости и трябваше да преработим тази част от Плана. Всичко това успяхме да го направим за къс период. Радвам се да кажа, че ЕК приветства тези промени и чакаме техния отговор“, каза Петков в отговор на Дончев.

Депутатът от ГЕРБ обаче му отвърна така: „Люк Бесон бе казал, че времето няма значение, а само животът, но ние сме в обратната ситуация, боя се. Да не говорим, че тази версия на Плана, за който говорите, никой в България не го е виждал. Това е проблем. Заради това, моля да го направите достояние и на българските граждани“.

„Имам чувството, че в тази зала часовникът върви по друг начин. Първо, ще има обществени обсъждания. Второ, искам да кажа – много по-добре е да изчакаме още 2-3 седмици, отколкото да изхарчим милиарди, които могат да променят бъдещето на България по ужасно грешен начин“, бе отговорът на премиера Петков.

„Българските общини вече получават помощи за справяне с големите сметки за ток. Решихме, че ще направим работна група, която да изисква какви средства им трябват. Но когато видяхме примери като в Столична община, ние се стреснахме. Ето защо ние обвързахме възможността да говорим с всяка една община, която има нужда от помощ, но едновременно с това трябва да сме сигурни, че нямаме грешни разходи. Държавата няма пари – това е много важно да се заяви. Ние взимаме тези пари от данъкоплатците. Важно е как да ги разпределим правилно“, отвърна Петков на питане за това как и дали ще се помогне на общините, които са въвели режим на тока.

„Учудващо за нас още нямаме общини, които да са дошли при нас с директни искания“, каза още премиерът.

Изпълнителната власт застава пред законодателната, за да отговаря на въпроси. Трима вицепремиери и седем министри от кабинета Петков участват в петъчния парламентарен контрол.

Най-много бяха въпросите към вицепремиера и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов, свързани с ВиК и инфраструктура.

В рамките на парламентарния контрол ще се проведат разисквания по питането на народния представител Христо Гаджев към министъра на отбраната Стефан Янев относно ролята на Министерство на отбраната по опазване на държавната граница и поддържане на защитната инфраструктура.

Най-важното заседание ще бъде на водещата Комисия по бюджет и финанси. То е насрочено за 14.00 ч. в зала „Изток“ на Народното събрание.

Водещата комисия ще разгледа Закона за държавния бюджет за 2022 г. и така наречените малки бюджети -на НЗОК и на ДОО за настоящата година.

Източник: Епицентър

Снимка: БГНЕС

 

 

Последни новини

- Реклама -