26.8 C
София
вторник, 18 юни 2024 г.

Кирил Петков или това, което имаме като нов Цветан Цветанов

В казуса с „Булгаргаз“ Кирил Петков скъса с образа на невинно момче и влезе в обувките на Цветан Цветанов. Без никаква основателна причина той уволни досегашното ръководство на държавната компания през БЕХ, после лично и на нарочна пресконференция го обвини в престъпления, а накрая активира и МВР да упражнява тормоз над досегашния директор. Полицаи отидоха в дома на Николай Павлов без призовка, за да го викат на разпит. Когато се оказа, че човекът е болен от ковид, пратиха екип от МВР болница, за да го тества допълнително, и сложиха патрулка пред дома му. Когато карантината на Павлов изтече, той отиде в Софийската градска прокуратура, за да дава обяснения.

На пресконференцията Кирил Петков каза, че шефовете на „Булгалргаз“ са извършили престъпления и са виновни за високите цени на газа. Обвини ги, че са продавали газ в Румъния от запасите в „Чирен“, докато ние тук изнемогваме, както и че са виновни за липсата на евтин азерски газ, без да спомене, че няма тръба, по която той да дойде, и че за това „Булгаргаз“ няма никаква вина. Той не посочи нито едно доказателство за
твърденията си, но обеща, че скоро ще има повдигнати обвинения.

Премиерът съвсем целенасочено изманипулира публиката, набеждавайки хора, които няма да могат да се защитят. А именно думите на Кирил Петков и обвиненията ще останат в съзнанието на масовия зрител и потребител на новини. Днес никой не си спомня, че лекарите в Горна Оряховица се оказаха невинни.

Освен това изявленията на премиера за отговорността на „Булгаргаз“ за високите
цени, доставките на азерски газ и т.н. показаха фрапираща некомпетентност, непознаване на фактите и си бяха съвсем тенденциозно оклеветяване. И то точно в стила на Цветан Цветанов. Дори и в буквалния смисъл. Забелязвате ли, че Петков и Цветанов имат един и същ речников запас, един и същ словоред и горе-долу една
и съща липса на мисъл?

Уволненият директор Николай Павлов е известен в енергийните среди със своята почтеност, разумност и компетентност. А Кирил Петков изигра първата си чисто мръсна игра. Досегашните му гафове минаваха в графата неопитност, леко послъгване, притиснат от обстоятелствата полуобразован инфантил и т.н.

Публичните му клевети и насъскването на Бойко Рашков, МВР и ДАНС срещу Павлов, за да се сложат в „Булгаргаз“ правилните хора, които обслужват частен интерес, са мафиотски прийом, познат от първите години на ГЕРБ. Все едно гледам и слушам
Цветан Цветанов.

Първото нещо, което направи новоназначеното ръководство на „Булгаргаз“, бе да продаде газ от „Чирен“ на Румъния в нагласена сделка, от която частни фирми спечелиха милиони за няколко часа. И познайте – новият изпълнителен директор Людмил Йоцов преди това е бил на работа в една от тях.

Ето какво каза по този повод Румен Овчаров: „Не можеш да обвиняваш предишното ръководство, че е продавало природен газ, и още на втория ден новото ръководство да прави същото, и то в пъти по-големи размери. От справката на сделката с „Булгаргаз“ се вижда, че купувачът е предложил цената, а търговецът се е съгласил. Цялото количество е изтъргувано. Този газ е взет от едно място – „Чирен“. В петък са продадени едни количества на цени, които са абсурдни. Едни фирми са получили добри печалби. Тези фирми са осем на брой и едната се казва „МЕТ Енерджи Трейдинг“. Това е фирмата, от която идва новият изпълнителен директор на „Булгаргаз“.

Ако в България наистина имаше промяна, както ни разправят от няколко месеца, този скандал трябваше да събори правителството. Тъй като промяна няма, ще я караме постарому, както сме свикнали. Преди пазехме ГЕРБ, за да не дойдат комунистите на власт, сега пазим Кирил, Асен и комунистите, за да не се върне Борисов във властта. Това е глупост, която обезсилва.

Мисля, че Румен Радев би трябвало да реагира остро и в дълбочина на скандалите с
„Булгаргаз“, защото много добре знае за какво става въпрос. Досега той си позволи
само да се разграничи от управляващите, но доста меко, и то преди да стане ясна далаверата с продажбите, която направи новото ръководство.

Това е чудесна възможност президентът да докаже намеренията си да бъде справедлив и критичен и към това управление. Представям си какво щеше да каже, ако този скандал се бе случил по времето на ГЕРБ. Минимум обръщение към нацията в централно телевизионно време и реч, пълна с думи като беззаконие, мафия, корупция
и прочее. Сега ще проличи дали президентът наистина има чувство за справедливост, безпристрастност и непримиримост към безобразията на управляващите, които и да са те. Освен това ще проличи и дали цени екипността и хората, работили за него в трудни времена. Оклеветеният Николай Павлов бе негов служебен министър и Радев много добре знае, че този човек е почтен, компетентен и набеден.

Докато пиша този коментар, реакция от президентството все още няма.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини