- Реклама -

- Реклама -

8.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Кирил Петков: Ние сме сред най-приятелските държави на Украйна

„България е сред страните, които твърдо подкрепят Украйна и това беше ясно казано снощи от президента Зеленски, който ни благодари“, заяви премиерът Кирил Петков преди началото на втория ден от заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

„Благодаря на всички хора, които излязоха вчера на площада. България трябва също да говори ясно, не само политиците да говорят, че подкрепяме Украйна, че българският народ подкрепя Украйна – това е всъщност по-силното съобщение“, каза той.

Министър-председателят съобщи, че украинският президент Володимир Зеленски се е включил във вчерашното заседание на европейските лидери чрез онлайн връзка и е благодарил на България за оказаната помощ.

„Ние сме от групата на най-приятелските, най-подкрепящите Украйна държави“, допълни премиера Петков.

Министър-председателят заяви, че по време на срещата си с американския президент Джо Байдън са обсъдили борбата с корупцията.

„Корупцията може да бъде инструмент за влияние на Путин в страните на Балканите. Като пример посочих „Турски поток“, който струваше милиарди на всички нас. Затова е важно сега Балканите да останат стабилни“, посочи Кирил Петков.

Запазването на сигурността и стабилността на Западните Балкани е била и сред обсъдените теми на снощното заседание на лидерите в Брюксел. Петков подчерта, че българското правителство работи активно по тази тема.

„България има своята роля, защото европейският път на Република Северна Македония и на Албания са част от тази стабилност“, заяви премиерът Кирил Петков.

Днешните разговори между европейските лидери ще бъдат фокусирани върху цените на газа и петрола.

„Тези цени влияят директно върху цените на тока и цената на хляба и олиото. Затова е важно да успеем да намалим цените от трети доставчици, така че българските потребители да не са обект на галопиращата инфлация“, подчерта премиерът.

Той изтъкна като приоритет в работата на правителството изграждането на газовата връзка Гърция-България за диверсификация на източниците на газ. „Чрез този проект ще можем да получаваме и втечнен газ. Това е приоритет на цяла Европа“, посочи Петков.

Източник: OFFNews

- Реклама -

Последни новини