- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
понеделник, 5 декември 2022 г.
6.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Кирил Петков обяви за експулсирането на 70 руски дипломати

Избрано

България експулсира 70 руски дипломати, съобщи премиерът в оставка Кирил Петков пред журналисти в Народното събрание. Те трябва да напуснат страната до неделя.

По думите му българските служби са установили, че тези хора са били тясно свързани с руските служби и са работили против интересите на България.

Той не даде подробности, тъй като става въпрос за класифицирана информация. Петков разкри, че дипломатическата им служба е била за прикритие.

Кирил Петков поздрави българските служби и отчете, че този акт не е насочен срещу руския народ, а срещу чуждо правителство, което се намесва във вътрешните работи на страната.

Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова, която бе началник на отдел „НАТО“ в дирекция „Политика за сигурност“ на министерството, извика на среща днес Митрофанова. Обяснено е било, че има решение на българската страна за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, които не надвишават числеността на българските представителства в Руската федерация.

„Числеността следва да бъде поддържана в рамките до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители“, съобщи българското Министерство на външните работи.

Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се заявява още очакването на българската страна Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно Консулството си в Екатеринбург.

– реципрочност, основана на чл. 11 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения; персоналът на задграничните представителства следва да се поддържа в разумни и нормални рамки, предвид настоящото състояние на двустранните отношения

–  заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чиято цел е развитието на приятелски отношения между държавите.

Дейността им е „окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност, като основание обявяването им за нежелани“.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини