- Реклама -

- Реклама -

8.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Кирил Петков поиска оставката на Стефан Янев

Премиерът Кирил Петков даде изявление пред медиите от Министерския съвет. Днес от 15 ч. Министерският съвет ще проведе извънредно заседание, съобщиха по-рано от пресслужбата на правителството.

Днес свиквам извънредно заседание на МС с три основни точки, заяви премиерът. Това са:

  1. Как да стане успешното извозване на 140 българи от Киев, имаме прозорец, който трябва да използваме.
  2. Ядрената заплаха, която Путин отправи вчера – това може да е опит за сплашване, но не може да бъде игнориран
  3. Ще поискаме оставката на военния министър Стефан Янев – искам ясно да заявя, че аз работих успешно по време на първия служебен кабинет с него и подкрепям политиката за инвестиции в българската армия

Оставката на министър Янев ще бъде поискана днес и ще бъде предложено да се гласува утре.

„Никой министър няма право на собствена външна политика, особено във Фейсбук. Никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилността на правителството. Мой военен министър не може да използва думичката операция вместо думичката война. Операция не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи от едната и от другата страна вече са убити. Войници, които са по-малки от моята голяма дъщеря. Когато и тази нощ българско малцинство се обстрелва, когато и тази нощ българи в Киев се крият под мазетата, защото се страхуват, че техните домове ще бъдат взривени. Когато виждаме нещо, с което не сме съгласни, ние не можем да кажем, че българският интерес е да си мълчим“, категоричен е премиерът Кирил Петков.

„ЕС никога не е бил по-единен, подчерта той. Тази война трябва да спре, не може мирните хора да бъдат под риск от обстрел. Ние като ЕС, ние като България, трябва да направим всичко възможно това да приключи“, допълни Кирил Петков.

„На коалиционен съвет ще се обсъди предложението кой да заеме поста на Стефан Янев“, уточни премиерът. „Снощи разговарях с всички коалиционни партньори и всички ме подкрепят“, подчерта той.

 

Източник: БНТ

кадър: БНТ

- Реклама -

Последни новини