17.3 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.
Категории:

Кирил Петков: Показахме, че има реална воля за борба с корупцията в България

България за пръв път демонстрира реална воля за справяне с корупцията. Това заяви премиерът Кирил Петков след изслушването му от Групата за мониторинг на демокрацията в ЕП.

Използвайки законодателната власт, се надявам, че още с промяната в КПКОНПИ ще имаме реален инструмент да действаме срещу корупцията, изтъкна Кирил Петков.

Според него евродепутатите оставали изненадани от готовността на властите да се справят с пролемите на корупцията и върховенството на закона у нас.

„Щом първият ни закон ще е за КПКОНПИ, готовността за промени в съдебната система, да махнем спецпрокуратурата – няма как да излъжете евроинституциите с фалшиви думи. В плана за въстановяване и развитие главният прокурор няма да е само с Господ над главата му, а ще има съдия с временна роля на прокурор, който после пак ще се върне като съдия. Ролята на главния прокурор да се промени изцяло е намерението на коалицията – трябва ни работеща прокуратура.“ – каза Петков.

Пред евродепутатите Кирил Петков е посочил, че 20 души в България стоят в основата на корупцията в страната.

Министър-председателят изрази високо доверие в ръководството на ДАНС, но изтъкна, че през годините се е случвало кадруване надолу по етажите на агенцията за национална сигурност и справянето с този проблем ще отнеме време.

Той заяви, че не може да се обвърже със срокове за извършване на съдебната реформа и повдигане на обвинения по високите етажи на властта, тъй като управляващите не разполагат с необходимото мнозинство за промени във ВСС. Освен това държат да бъдат спазени всички закони и да бъдат събрани всички необходими доказателства.

„Ще има реформа, но е важно да го направим по правилата. Не можем да правим арести извън рамките на закона, но ви гарантирам, че оттук нататък няма да има хора извън закона.“ – каза Петков

Премиерът коментира и искането за по-сериозен мониторинг върху България, което е отправил главният прокурор Иван Гешев пред Групата за мониторинг на демокрацията.

„Много бих се радвал да има максимално засилен мониторинг върху върховенството на закона у нас“ – каза министър-председателят.

Днес Петков и главният прокурор Иван Гешев бяха изслушани в Групата за мониторинг на демокрация в Европейския парламент в Брюксел. Тя наблюдава държави, в които има проблеми с върховенството на закона, човешките права и свободата на медиите. От две години обект на наблюдение е и България.

Източник: БНТ

кадър: БНТ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини