9.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Кирил Петков: Разпитът ми е излишен пиар

„Този разпит не го намирам като натиск, а като излишен пиар от тяхна гледна точка, каза пред журналисти в прокуратурата министър-председателят Кирил Петков.

По думите му „една прокуратура би трябвало сама да направи това домашно и сама да се самосезира“. „Съжалявам, че прокуратурата има нужда изпълнителната власт да носи допълнителна информация и иска доказателства, но аз съм тук, за да предам всичко, което е в моите ръце. Това е публична информация. Тези хора не са от днес и от вчера“, посочи той.

Премиерът ще бъде разпитан във Върховната касационна прокуратура. Държавното обвинение иска повече подробности за лицата, които премиерът е споменал по време на срещата си с главния прокурор Иван Гешев миналата седмица. На тази среща Петков е посочил имена и прякори на хора, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната, но срещу тях не са предприети действия за търсене на наказателна отговорност.

След разпита Петков заяви, че се надява, че данните които е предоставил ще послужат на прокуратурата и тя ще се фокусира да направи своите разследвания, за да е сигурно, че няма човек в България над закона.

Премиерът обясни, че по време на разпита е имало двама прокурори и един човек, който е правил опис.

Петков беше попитан дали в списъка, който даде фигурира и главния прокурор Иван Гешев. „Не, не е в този списък. Моята критика към главния прокурор и тази на „Продължаваме промяната“ е, че ние не сме доволни от него като извършена крайна дейност като главен прокурор и мисля, че цялото общество би се радвало да получи оставка“.

„Много се надявам, че сега, когато министър-председателя внася тези данни, които всички ние ги знаем, прокуратурата ще даде още повече от себе си, за да види дали има извършени престъпления“, обясни Петков.

„Аз много държа и много уважавам разделението на властите. Единственото, което фокусирам тук с този ми разговор и с днешното ми идване е, че обществото очаква справедливост, очаква прокуратурата да си върши работата и всички ние имаме големи въпросителни дали това се е случвало до този момент и дали главният прокурор е правил всичко в неговите правомощия, за да се достигне до това ниво на справедливост, което всички ние очакваме“, каза още той.

 

Източник: Нова

снимки: Нова

Последни новини

- Реклама -