17.3 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.

Кирил Петков: Русия корумпира местни, за да влияе на нашия регион

Местната корупция в много случаи е инструмент, който се използва от Руската Федерация за влияние в региона. Това заяви министър-председателят Кирил Петков след среща с правителствените ръководители на Румъния, Република Северна Македония и Черна гора, в която четирите държави в НАТО от Югоизточна Европа обсъдиха ситуацията в Украйна. Събитието бе организирано по инициатива на българския премиер и се проведе в резиденция „Бояна“.

„Балканите трябва да се превърнат в символ на координиран регион, където настъпват промени. Когато говорим в един глас, ще можем да се развием“, заяви премиерът Петков.

Заедно с министър-председателите на трите държави – Николае Чука, Димитър Ковачевски и Здравко Кривокапич, българският премиер участва в дискусията в София, посветена на отраженията върху региона от войната в Украйна. Правителствените ръководители са обменили и мнения относно последиците в сферите на сигурността, енергетиката и икономиката.

Пред медиите Кирил Петков съобщи, че има напредък след заседанията на работните групи между България и Северна Македония и скоро се очакват добри новини за вдигане на българското вето и започване процеса по присъединяване на страната към Европейския съюз, което бе определено като особено важно в контекста на случващото се в Украйна.

Петков отбеляза, че четирите държави могат да си помагат в изкореняването на прането на пари и в борбата срещу корупцията.

„Мечтата ми е да имаме координирани Балкани по всички теми. Ако се обединим икономически, можем да се превърнем в най-бързо развиващия се регион. Съвместната работа може да подобри стандарта на живот на нашите граждани“, посочи Петков.

Той подчерта, че на срещата е обсъждана възможността четирите държави да се координират в сферата на енергетиката.

„Нашият регион зависи от руска енергия. Обсъдихме как можем да обърнем някои газопроводи, да вземем втечнен газ от Турция и Гърция. Обсъдихме и транспортен коридор номер осем, който трябва да седи стабилно на картата“, коментира Петков.

По темата за сигурността в региона премиерът отбеляза, че вместо да говорят за скъпи военни системи, държавите е добре да се координират на местно ниво. Петков посочи още, че Румъния е най-силно засегнатата държава от броя бежанци от Украйна, но тя успява да се справи, приемайки ги и предоставяйки им помощ при посрещането.

Кирил Петков допълни, че държавите трябва да започнат да мислят и за възстановяването на Украйна, след като военният конфликт там приключи. „Надяваме се, че тази фаза скоро ще настъпи и ще можем да се координираме, за да видим как заедно да работим за възстановяване на Украйна“, каза още той.

Източник: БГНЕС

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини