spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
9.6 C
София
Категории:

Кисинджър с нов съвет: Никакви отстъпки на Русия при мирни преговори

Избрано

Някогашният американски държавен секретар Хенри Кисинджър посъветва Украйна и Запада при бъдещи мирни преговори да не отстъпват на Русия никаква украинска територия, окупирана от началото на войната, съобщи ДПА.

Кисинджър каза пред германската държавна телевизия ЦетДеЕф (ZDF), че даването на територии не трябва да бъде на масата на преговорите и призова Запада да бъде ясен за това кое може и кое не може да бъде предмет на дискусии при каквито и да било обстоятелства.

Всичко това трябва да бъде направено в тандем с народа на Украйна, изтъкна бившият държавен секретар. Преди известно време Кисиндър излезе с друго виждане за ситуацията. Според него Украйна трябвало да отстъпи някои територии на Русия, за да спре войната.

Кисинджър изигра основна роля във формирането на външната политика на САЩ от края на 60-те до края на 70-те години на миналия век, първо като съветник по въпросите на националната сигурност, а след това като държавен секретар. През 1973 г. той получи Нобеловата награда за мир за примирието и споразумението за изтегляне на войските от тогавашния Северен Виетнам.

Последни новини