spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 2 октомври 2022 г.
18.6 C
София
Категории:

Китайската централна банка понижи основните си лихви

Избрано

Китайската народна банка (PBoC) неочаквано намали основния лихвен процент за първи път от януари насам в опит да съживи търсенето на кредити в подкрепа на засегнатата от Covid-19 азиатска икономика.

Централната банка понижи в понеделник лихвения процент за едногодишните средносрочни заеми за някои финансови институции с 10 базисни пункта до 2,75%.

Банката също така заяви, че е пласирал 400 милиарда юана чрез своя едногодишен среден кредитен механизъм, заменяйки по-малко от 600-те милиарда юана заеми с падеж тази седмица. Тази операцията доведе до нетно изтегляне на свежи средства от банковата система в размер на 200 милиарда юана.

PBoC също така инжектира 2 милиарда юана чрез седемдневни обратни репо сделки, като същевременно намали цената на заема (лихвата) по тези 7-дневни репоаукциони също с 10 базисни пункта до 2,0%.

Решението е факт, след като по-рано днес бяха представени по-слаби от очакваното данни за индустриалното производството и продажбите на дребно в Китай през юли.

Китайското индустриално производство нарасна през юли с 3,8% на годишна база при очаквания за растеж с 4,9%, като спрямо юни производството се повиши с 0,38%.

Производството и доставката на електроенергия, топлоенергия, газ и вода нараснаха с 9,5% спрямо юли 2021 г., преработващата промишленост – с 8,4% и добивната – с 8,1%.

В същото време продажбите на дребно в Китай са се увеличили с 2,7% през юли на годишна база, съобщи Националното статистическо бюро. По този начин продажбите през юли бяха значително по-ниски от очакваното, като прогнозите предвиждаха ръст от 4,9%. На месечна база продажбите на дребно са нараснали с 0,27% спрямо юни 2022 г.

Последни новини