16.8 C
София
сряда, 29 май 2024 г.
Категории:

Кличко призова България за военна помощ

„Само в нашия град са убити повече от 300 души, 4 деца, 16 деца са в болница. Повече от 1 000 души са ранени. Повече от 90 сгради са унищожени тук. Сравниха със земята Ирпен, той просто не съществува вече. Ирпен, Буча, Гостомел, Бородянка – те са изцяло разрушени.“

Това заяви кметът на Киев и шампион по бокс Виталий Кличко пред Нова тв.

Той допълни, че половината Чернигов е разрушен, а в Харков и Мариупол 80% от жилищните сгради са сринати до основи. Кличко съобщава, че в момента руските войски са на 25-30 километра от центъра на Киев.

„Аз съм кмет на града. Хората ми дадоха правото да защитавам интересите им. Трябва да браня живота на жителите на моя град“ – с тези думи той аргументира оставането си в Украйна и последвалото му решение да се включи в териториалната отбрана на града.

Кличко прогнозира, че интересите на Русия няма да свършат до Донецк и Луганск.

„Русия иска да окупира Киев, столицата на Украйна. Интересите ѝ могат да стигнат до Полша, а и по-далеч – до Чехия или Германия“, казва той и прогнозира, че причината за войната е желанието на Москва да възроди Съветската империя.

Кметът на Киев заяви, че той, а и армията, ще направи всичко възможно, за да не се допусне навлизане на руски сили в Киев.

„Не искаме да живеем в авторитаризъм. Били сме в СССР и не искаме да се връщаме там! Виждаме бъдещето на нашата страна като част от европейското семейство с демократични ценности, където човешките права и свободата на словото са приоритет. Това го няма в Русия днес. Руските войници се бият за пари. Ние се бием за децата си, за бъдещето си, за семействата си. Никой не иска да умира, но ако трябва да умрем, за нас това ще е привилегия. Ще е привилегия да умрем, защитавайки родния си град“

Кличко призова България да спре икономическите си отношения с Русия, защото, по думите му, това са кървави пари, отиващи за руската армия. Той настоя страната да помогне на Украйна и с оръжия.

„Ако някой си мисли, че войната е твърде далече – някъде си там в Украйна. Ако някой мисли, че тази война не ви засяга лично – грешите! Тази война може да стигне всеки един от вас. Всеки един на европейския континент. И затова, моля ви, подкрепяйте Украйна, подкрепяйте мира и правете каквото можете, за да спрете тази кървава война! Спрете руснаците! Нуждаем се от хуманитарна помощ, икономическа помощ, политическа помощ, оръжия. Оръжия за защита, защото ние се защитаваме.“

Източник: Нова тв

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img