- Реклама -

- Реклама -

22.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Ключова подкрепа за Ердоган преди балотажа

Лидерът на Алианса АТА Синан Оган обяви днес, че ще подкрепи действащия държавен глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган на втория тур на президентските избори на 28 май, предаде БТА.

Оган, който говори пред турски медии, призова поддръжниците си да гласуват за Ердоган. Близките идеологически отношения на Оган с президента на Турция, както и професионалното резюме на представителя на партия АТА, бяха достатъчно красноречиви за този развой на събитията, който предвидихме в наша предходна публикация – Московски възпитаник решава изборите в Турция.

„За втория тур на изборите обявявам, че ще подкрепя кандидата на Републиканския алианс за президент Реджеп Тайип Ердоган“, съобщи Оган, цитиран от държавната телевизия ТРТ.

Синан Оган бе кандидат за президент, но отпадна от президентската надпревара с 5,17 процента подкрепа на гласуването на първия тур на изборите на 14 май.

Действащият турски президент Ердоган получи 49,24 процента от гласовете на първия тур на изборите, а кандидатът на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу – 45,07 процента, съобщи Висшата избирателна комисия на Турция. За победа на първи тур кандидатът трябваше да спечели 50 процента плюс един глас.

Синан Оган обяви днес, че подкрепя Ердоган, след като в петък се срещна с турския лидер в Истанбул. След едночасовата среща не бе направено никакво изявление.

На първия тур на изборите на 14 май Оган успя да привлече гласове от хора, които не одобряват политиката на Ердоган, но не искат да подкрепят Кълъчдароглу.

Анализатори твърдят, че въпреки подкрепата на Оган не е сигурно, че всички негови поддръжници ще гласуват за Ердоган. Някои от тях вероятно ще се пренасочат към Кълъчдароглу, а други може да предпочетат да не гласуват на втория тур на изборите.

Към несигурността се прибавя и фактът, че антимигрантската партия, която подкрепи алианса на Оган, все още не е обявила кой от двамата претенденти ще подкрепи.

Миналата седмица Оган изброи условията за получаване на подкрепата му. Сред тях бе заемането на твърда позиция срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) и график за експулсирането на милионите бежанци в страната, включително близо 3,7 млн. сирийци.

- Реклама -

Последни новини