13.9 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.
Категории:

Кметът на „Средец“ Трайчо Трайков стартира процедура за преместването на МОЧА

Идеята за демонтирането и преместването на Паметника на Съветската армия, известен повече като МОЧА (Монумент на окупационната червена армия) е на поне 30 години. Имало е десетки подписки за неговото преместване, но инициативите срещаха острата съпротива на руската страна. Не много отдавна в руската Дума гласуваха закон за опазване на съветските и руските паметници извън Русия.

Войната на Русия срещу Украйна даде сериозен повод от ново раздвижване на проблема. Кметът на столичния район „Сердика“ Трайчо Трайков обяви началото на процедура за демонтирането му.

Ето какво написа той във Фейсбук:

В днешния изпълнен с тревога и безумство ден почти не можах да се зарадвам, че получихме дългоочакваното разрешение за строеж, нужно за ремонта на подлеза при Румънското посолство. Следват още две процедурни стъпки и до десетина дни започваме.

От друга страна, в заседанието на Столичния общински съвет управляващите от ГЕРБ/СДС/ВМРО оправдаха бездействието си по доклада на „Демократична България“ за т.нар. „Паметник на Съветската армия“ с това, че нямали районен кмет, който да приложи решението от 1993 г.!

Много добре, утре ще възложа започването на процедура по преместване на обекта, след като ненадейно се оказа, че целият СОС минус БСП подкрепя и очаква такава стъпка.

Лека да бъде нощта на хората със свити сърца и сълзи в очите в Украйна и Господ да е на помощ на всички човеци.”

Колаж: Валдес Радев във Фейсбук

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img